Film pripoveduje zgodbo 16-letne Amber iz predmestja Atlante, ki jo na zabavi omamijo, ugrabijo in prodajo zvodnikom. Foto: You Tube
Film pripoveduje zgodbo 16-letne Amber iz predmestja Atlante, ki jo na zabavi omamijo, ugrabijo in prodajo zvodnikom. Foto: You Tube

Film daje obraz zločinu. Je zelo težek, brez eksplicitne golote, zato ga ni bilo enostavno narediti.

Jaco Booyens
Jaco Booyens
Po 3. oktobru bo film na voljo približno 500 neprofitnim organizacijam, ki se bojujejo proti trgovini z ljudmi.
Jaco Booyens
Problematiko spolnega suženjstva javnosti predstavljajo dokumentarni filmi ali komentatorji po televiziji, kar pa ne doseže dovolj širokega občinstva. Mladi gledajo filme, zato ustvarjalci 8 dni upajo, da bo ta na pretresljiv način osvetlil grozne dimenzije zločina.

Večina Američanov je prepričanih, da spolnega suženjstva med njimi ni. V resnici je razširjeno tudi med srednjim razredom ljudi, Atlanta pa velja za svetovno prestolnico trgovine z ljudmi. Zato sta studio Eden Pictures in neprofitna organizacija S.H.A.R.E s filmom, ki so ga pretekli teden premierno predvajali v Los Angelesu, sprožila javno kampanjo ozaveščanja o tem grozljivo razširjenem pojavu.
V spolno trgovino vpletenih 30 milijonov ljudi
Po Booyensovih besedah je v več milijard dolarjev vredno industrijo po svetu vpletenih 30 milijonov ljudi. Spolno suženjstvo je v ZDA finančno večja industrija od trgovine z orožjem in bo najverjetneje presegla tudi trgovino z mamili, poudarja.
Pred kratkim so film prvič videli še v Seattlu, zatem v New Yorku, zdaj nadaljuje pot po ameriških kinematografih. Po 3. oktobru ga bodo producenti ponudili okoli 500 neprofitnim organizacijam, ki se bojujejo proti trgovini z ljudmi. Projekt bo pot nadaljeval tudi prek ameriških meja, najprej v Južno Afriko, sledijo Izrael, Kambodža, Etiopija, za konec še Evropa.
Posneto po resničnih dogodkih
Problematika razširjenosti spolnega suženjstva je sicer tema številnih dokumentarnih filmov, ki pa ne dosežejo dovolj širokega občinstva, zato želijo z igranim celovečercem doseči predvsem mlade gledalce. Film 8 Days, osnovan na resnični zgodbi, sledil 16-letnici iz predmestja Atlante, ki jo na zabavi s prijatelji omamijo, ugrabijo, posilijo in prodajo zvodnikom.

Tudi brez eksplicitne grozote se da pokazati grozljivost zločina
"Film daje obraz zločinu. Je zelo težek, brez eksplicitne golote, zato ga ni bilo enostavno narediti," pojasnjuje Booyens. Pri nastanku filma so sodelovali tudi z agenti z ministrstva za domovinsko varnost, ki so morali med snemanjem v enem izmed motelov posredovati pri reševanju žrtev spolnega suženjstva. Tudi ta anekdota priča o razširjenosti tega zločina, spomni režiser.
Booyens prizna, da ga je k snemanju filma gnal tudi osebni motiv, saj je bila žrtev spolnega suženjstva tudi njegova mlajša sestra. Ko ji je bilo 12 let, jo je po zmagi na glasbenem tekmovanju v Južni Afriki spolno zlorabil glasbeni producent.
Ne gre za maščevanje, ampak reševanje novih žrtev
"Nisem hotela ostati žrtev. Ne bo me opredelilo nekaj, za kar se je nekdo odločil, da bo počel z mano," pravi nekdanja žrtev spolnega suženjstva Ilonka Deaton, ki želi, da se to sporočilo prenese tudi vsem drugim žrtvam. Pravosodni postopek proti njenemu posiljevalcu še traja, Deatonovi pa ne gre za maščevanje, ampak za to, da reši druge žrtve istega napadalca.
Da bi film dosegel čim več ljudi, si prizadevajo tudi ameriške lokalne organizacije, ki se usmerjajo v pomoč mladoletnim žrtvam. Takšna je Covenant House v New Yorku, ki ima 40 let po ustanovitvi 21 podružnic po ZDA, Kanadi in Latinski Ameriki.
Veliko žrtev ugrabljenih, najbolj ogroženi tisti, ki pobegnejo od doma
V zadnjih letih se pomena problematike vse bolj zavedajo tudi ameriške policijske agencije, vodenje ozaveščanja sta prevzela FBI in ministrstvo za domovinsko varnost. Spolna trgovina je najpogostejša oblika sodobnega suženjstva, trdijo pri FBI-ju, med mladimi pa so v največji nevarnosti tisti, ki sami pobegnejo od doma. Veliko žrtev je tudi ugrabljenih, nekaj jih prodajo starši. Preprodajalci, ki svoje žrtve imenujejo kar blago, so razvili organizirano podjetje s hierarhično strukturo, podobno korporacijskim. Nadzor nad žrtvami ohranjajo z nasiljem, spolnimi zlorabami, grožnjami in mamili.

Film daje obraz zločinu. Je zelo težek, brez eksplicitne golote, zato ga ni bilo enostavno narediti.

Jaco Booyens