Aretacija posiljevalcev iz Mumbaja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Aretacija posiljevalcev iz Mumbaja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Številne turistke si v Indijo ne upajo več, a prav tako ogrožene so domačinke. Foto: EPA

A čeprav ni bil še niti dobro posnet, že sproža debate. Kot namreč piše na njegovi spletni strani, je njegov namen "tako prestrašiti posiljevalce, da jih bo že misel na posilstvo spravila v grozo".

V soboto bo sodišče v New Delhiju razsodilo v zadevi šesterice, ki je na avtobusu posilila 23-letno žensko, ta pa je nato zaradi hudih poškodb umrla; Mumbaj pa je pred kratkim pretreslo prav tako skupinsko posilstvo fotoreporterke. Že ves čas se v državi vrstijo pozivi k spremembi zakonodaje in sodnih procesov, pa tudi k širšim kulturnim spremembam.

Film nastal po posilstvu v Delhiju
Kot je povedal producent nastajajočega filma Sidharth Džain, je idejo za film dobil prav po tragičnem dogodku v New Delhiju. "Večini ljudi je lanski dogodek odprl oči. Film ima agresiven naslov, saj je to edini način, da v Indiji kaj dosežeš. S tem bi radi zakonodajalce in medije prisilili, da si odločneje prizadevajo za spremembe," je povedal.

Glavna junakinja filma je neodvisna, samska karieristka, ki živi v Delhiju, kjer jo neutrudno zalezuje neznan moški. Nekega dne jo poskusi posiliti, a policija ne ukrepa. Ko poskuša drugič, pa ga žrtev in njene sostanovalke premagajo in zaprejo v stanovanje. In kaj zdaj?

"Pričakovali bi, da se bo znova odpravila na policijo, a to nima smisla. Kako naj se torej moškega znebi? Če ga osvobodi, jo bo zalezoval naprej. Torej stori nekaj fantastičnega, kar razume kot zakonito. Če te zakon ne more zaščititi, se moraš pač sam," je še povedal Jain.

"Zakon in družba sta odpovedala"
Režiser filma Sandžaj Čhel pa pravi, da je namen filma, da potencialnim napadalcem nažene strah v kosti. Indijski srednji razred je namreč vse bolj nezadovoljen zaradi očitne nesposobnosti oblasti, da bi zagotovila osnovne dobrine - od čiste pitne vode do varnosti na ulicah. "To je naloga zakona in indijske družbe, toda tako zakon kot družba sta odpovedala," opozarja Čhel.

Pri skupinskem posilstvu v Mumbaju so napadalci žrtev slikali z mobilnim telefonom in ji zagrozili, da jo bodo javno osramotili, če jih bo prijavila. Film se spopada tudi s tem "prijemom", saj gre za pogosto taktiko zločincev, ki vedo, da so žrtve pogosto obtožene, da so osramotile družino.