Film Abu-Assada je dobil zlati globus, poteguje pa se tudi za tujejezičnega oskarja. Foto: Reuters
Film Abu-Assada je dobil zlati globus, poteguje pa se tudi za tujejezičnega oskarja. Foto: Reuters
Hany Abu-Assad
Hany Abu-Assad pravi, da je želel s filmom odpreti nove pogovore o razmerah na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters

Nekateri so namreč predstavnike ameriške filmske akademije že pozvali, naj film izločijo iz tekmovalnega programa. Filmu, ki se sprašuje, kaj pripravi samomorilske napadalce, da se zavestno odločijo za smrt in pri tem pobijejo tudi nedolžne žrtve, očitajo predvsem neobjektivnost.

V filmu namreč eden izmed napadalcev pomisli na to, da bi raje izbral mir, a le za kratek čas. Vseeno izpelje napad, pri tem pa ga režiser prikaže kot junaka. Ravno zato mnogi napovedujejo, da bo film podelitev oskarjev pretresel bolj kot kateri koli film v zadnjih dvajsetih letih.

Akademija legitimizira samomorilke napade
Nad filmom je ogorčena predvsem judovska skupnost v ZDA, saj jih moti prikazovanje izraelske države kot zlobnega agresorja. Film se sprašuje le o tem, kako se upreti Izraelu - na miroljuben način s protesti ali s samomorilskimi napadi -, ne vpraša pa se, ali niso za nastalo situacijo krivi tudi Palestinci. Začetnik akcije za izločenje filma na oskarjih je Yossi Zur, čigar sin je umrl v samomorilskem napadu palestinskega napadalca. Zur je akademijo v odprtem pismu pozval, naj izloči film, njegovi prošnji pa se je z zbiranjem podpisov prek spleta pridružilo še na tisoče ljudi. Yossi Zur pravi, da so z nominacijo za oskarja filmu legitimizirali samomorilske napade, prav zato pa bi ga morali izločiti.

Režiser samo odprl temo
Čeprav tako režiser filma Hany Abu-Assad kot glavna igralka Lubna Azabal živita v Evropi, je film označen kot palestinski. Abu-Assad poudarja, da z njim želi predvsem odpreti pogovore o dogodkih v Izraelu in na palestinskih ozemljih.