Ben Whishaw se zdi producentom očitno še dovolj neznan, da njegova osebnost ne bo preglasila vloge Freddieja Mercuryja. Foto: EPA
Ben Whishaw se zdi producentom očitno še dovolj neznan, da njegova osebnost ne bo preglasila vloge Freddieja Mercuryja. Foto: EPA
Vizualno je bila podobnost precejšnja, a vseeno lahko na Sacho v vlogi Mercuryja kar pozabimo.

Britanec Dexter Fletcher (Sunshine on Leith, Wild Bill) se je režiji filma odpovedal zaradi "kreativnih razhajanj" s producentom Grahamom Kingom in podjetjem GK Films.

Vsi bi videli Borata, na pa Freddieja
Prve težave v produkciji so se pojavile že lani, ko je Sacha Baron Cohen, ki bi seveda moral igrati pokojnega pevca skupine Queen, odkorakal od projekta. Takrat se je pisalo, da je Cohen dal odpoved zaradi splošnega "tona" filma, kar pa je kitarist Brian May odpisal kot "senzacionalistične trače": "V zadnjih treh filmih, v katerih je nastopil, je bil izjemen, ampak vse to so bile zelo "cohenovske" vloge," je May komentiral za revijo Ultimate Guitar. "Zdelo se nam je, da pri filmu o Freddyju ne sme biti ničesar, kar bi odvračalo pozornost. Res moraš verjeti, da je igralec v vlogi Freddieja pravi Freddie. Zdelo se nam je, da s Sacho to ne bi bilo zares mogoče."
"To sploh noče biti kritika njegovega talenta, samo občutek, da se ne bo obneslo," je poudaril May. "Razšli smo se v dobrih odnosih." Cohena je nato v glavni vlogi zamenjal Ben Whishaw, zaradi česar se bo snemanje moralo začeti že poleti; takoj nato bo namreč Wishaw moral že na snemanje 24. bondiade, v kateri bo ponovil svojo vlogo mojstra malih vohunskih napravic, Q.

Brez sklepne epizode bolezni in smrti
Vseeno bo prej treba najti še novega režiserja za film, ki bo popisal zmagoviti vzpon skupine (s pesmimi vred) - in se končal z njihovim spektakularnim nastopom na Band Aidu leta 1985 (ne pa, kot smo najbrž pričakovali, z Mercuryjevo smrtjo leta 1991). V preteklosti so v povezavi z režijo omenjali že Toma Hooperja, Stephena Frearsa in Davida Fincherja.

Scenarij je napisal Peter Morgan (Kraljica), koproducenti pa so Queen, Robert De Niro, Tim Headington in Jane Rosenthal. Za film so med drugim odkupljene pravice za uporabo pesmi We Will Rock You, You're My Best Friend, Another One Bites the Dust in Bohemian Rhapsody.