Marčeve ide prikazujejo umazano ozadje politične kampanje ob izbiri kandidatov za volitve ameriškega predsednika. Film spremlja mladega političnega svetovalca, ki postane žrtev spletkarske politike, zahrbtnih manipulacij in zapeljevanja. Foto: Kolosej
Marčeve ide prikazujejo umazano ozadje politične kampanje ob izbiri kandidatov za volitve ameriškega predsednika. Film spremlja mladega političnega svetovalca, ki postane žrtev spletkarske politike, zahrbtnih manipulacij in zapeljevanja. Foto: Kolosej
false
Dokumentarni film Do vrha in nazaj (scenarij in režija Jan Zakonjšek) prek zgodbe nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža govori o ozadjih menedžerskih prevzemov podjetij. Foto: Arsmedia

Na festivalu Film proti korupciji bodo med 29. septembrom in 4. oktobrom prikazali sedem filmov na temo boja proti korupciji, koruptivnih ravnanj, žvižgačev in lobiranja, napovedujejo pa tudi posebno projekcijo s pogovorom, namenjeno srednješolcem.
Največ pričakovanj pri zgodbi Edwarda Snowdna in Bineta Kordeža
Festival se bo začel s projekcijo nemega filma ameriškega režiserja Josefa von Sternberga Podzemlje z glasbeno spremljavo v živo v izvedbi pianista Andreja Goričarja. Organizatorji pričakujejo, da bosta največ pozornosti pritegnila film o žvižgaču Snowdnu z naslovom Citizenfour in film Jana Zakonjška Do vrha in nazaj, ki predstavlja zgodbo nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža. Po obeh filmih bodo predvidoma potekali pogovori.
Pogovor s strokovnjaki bo spremljal tudi politično dramo režiserja Georgea Clooneyja Marčeve ide, ki bo namenjena srednješolcem. Poleg omenjenega si bo na festivalu mogoče ogledati še dramo Silkwood režiserja Mika Nicholsa, akcijski film Zadnji skavt v režiji Tonyja Scotta in razvpito uspešnico Martina Scorseseja Volk z Wall Streeta.
Osveščanje je najboljše orožje za boj proti korupciji
Namen festivala je osveščanje, ki je po besedah namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alme Sedlar, ki pokriva področje preventive, eno najmočnejših orožij za uspešen boj proti korupciji.
Kot je pojasnila, so načini, kako osveščati, prepuščeni posameznim državam oziroma ustanovam za boj proti korupciji ter njihovi izvirnosti in znanju. Tako so lani v sklopu prvega Tedna boja proti korupciji prvič pripravili festival protikorupcijskega filma, ki bo, kot upa, ob podpori Slovenske kinoteke postal tradicionalen. Festival bo odslej potekal vsakič prvi teden v oktobru, ko KPK praznuje, letos 11., obletnico delovanja.
Prvi tovrstni preventivni projekt
Festival je že ob lanski prvi izvedbi naletel na veliko zanimanje slovenske in mednarodne javnosti. Zato si bodo po zagotovilih Sedlarjeve prizadevali, da bi v prihodnjih letih postal še bolj mednarodno prepoznaven. Kot je poudarila, je festival edinstven, saj naj bi bil po njihovem vedenju prvi tovrstni preventivni projekt osveščanja na področju boja proti korupciji na svetu.
Po mnenju Sedlarjeve film kot najbolj umetniški mediji lahko najbolj neposredno sporoča, predstavlja in podaja tematike, ki se dotikajo tako človekovega življenja kot širše družbene problematike, obenem pa nagovarja najširše občinstvo.
Primer dobrega sodelovanja
Sodelovanje s Slovensko kinoteko je Sedlarjeva označila za primer dobrega sodelovanje med neodvisno državno institucijo in javnim zavodom. Kot so povedali v kinoteki, so filme, ki prihajajo iz njihovega arhiva, izbrali po tematiki, pa tudi po tem, da na različne načine predstavljajo koruptivno delovanje in zlasti njegov vpliv na posameznika in družbo.