V kategoriji kratkih filmov bo na ogled tudi film slovenskega režiserja Klemna Dvornika, naslovljen Luči mesta. Foto: Kinodvor
V kategoriji kratkih filmov bo na ogled tudi film slovenskega režiserja Klemna Dvornika, naslovljen Luči mesta. Foto: Kinodvor
Režiser Dalibor Matanić
Na ogled bo tudi Zenit, ki je med 19 filmi zmagal v Cannesu v kategoriji Posebni pogled. Slovenski producent filma je Gustav film, direktor fotografije pa Marko Brdar. Na sliki je režiser Dalibor Matanić ob prejemu nagrade. Foto: EPA

S projekcijo belgijsko-francosko-luksemburške komedije Najnovejša zaobljuba belgijskega režiserja Jaca von Dormaela bodo uradno odprli letošnjo izdajo festivala.

V tekmovalni del programa se je uvrstila tudi koprodukcija s slovensko udeležbo, celovečerec Zenit v režiji hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Ljubezenska drama je prejela nagrado žirije v kategoriji Posebni pogled letošnjega festivala v Cannesu.

V kategoriji Motovunski kratki bo na ogled tudi 15-minutni film Luči mesta slovenskega režiserja Klemna Dvornika. Film govori o dnevu po velikih demonstracijah, ko v Romanov taksi sede star gospod, ki se ne more spomniti, kam je namenjen. Taksist Roman mu skuša pomagati, a asociacije, ki jih ponuja, starčka vrnejo še dlje v preteklost in oživijo njegov spor s sinom ...

Raznolik nabor več kot 100 filmov
Selektorica festivala Milena Zajović je med drugim izpostavila celovečerce, kot so ruski Poštarjeve bele noči režiserja Andreja Končalovskega, španski Čarobno dekle režiserja Carlosa Vermuta, islandski Deviška gora režiserja Dagurja Karija in koprodukcijo petih držav Jastog grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa.

Tudi letos organizatorji z izborom filmov ohranjajo estetsko, tematsko in zemljepisno raznolikost, s katero želijo nameniti pozornost manj znanim kinematografijam in neodvisnim produkcijam, ki se izpostavljajo s svojo izvirnostjo, idejami in močnimi zgodbami.

V spremljevalni program so med drugim uvrščeni filmi o različnih verskih skrajnežih, med katerimi je tudi dokumentarna uspešnica ameriškega režiserja Alexa Gibneya Prečiščevanje: scientologija in ječa vere.

Celotni program festivala v Motovunu si lahko pogledate tukaj.


Francoski festivalski partnerji
Partnerska država je Francija, ki je festivalu zagotovila štiri filme v tekmovalnem programu. Med njimi je Jacky v kraljestvu žensk avtorja stripov in satiričnih napisov ter nekdanjega sodelavca časnika Charlie Hebdo Riada Sattouffa. Francoski partnerji so ponudili tudi filme, ki sodijo v smer novega francoskega ekstremizma z avtorji, kot so Leos Carax, Francois Ozon in Claire Denis.

Obletnice, gosti in nagrade
Organizatorji se bodo spomnili tudi 20. obletnice prvega danskega filma gibanja Dogma in vsak festivalski večer predvajali po enega izmed petih celovečercev, ki jih določajo pravila Dogme. Predvideni so tudi pilotni projekti celovečercev nekaterih izmed najbolj prepoznavnih televizijskih nadaljevank, kot sta Most in Oblast.

Med letošnjimi gosti je palestinski režiser Elia Suleiman, ki se je na filmsko sceno prebil leta 2002 s filmom Božansko posredovanje. Festivalska nagrada maverick gre letos v roke poljskega režiserja Jerzyja Skolimowskega, ki je s svojimi filmi od 60. let prejšnjega stoletja širil meje filmskega izraza. Nagrado 50 let si je prislužil hrvaški režiser Rajko Grlić, pripravili pa so tudi več nagrad za najboljše v tekmovalnem programu.

Motovunske poroke pred matičarjem Elvisom
Proslavljanje polnoletnosti festivala bo pospremil tudi glasbeni program z multiinstrumentalistom Kjartanom Sveinssonom iz postrockovske skupine Sigur Ros ter nastopi skupine Amiina, Repetitor, Joke in Džamba Aguševa. Tem se pridružuje še napoved noči motovunskih porok, ki bo potekala 28. julija, ko bo vse mladoporočence v zakonske vode popeljal skrivnostni Elvis ...