62. mednarodni filmski festival v Benetkah bo potekal ob strogih varnostnih ukrepih. Foto: EPA
62. mednarodni filmski festival v Benetkah bo potekal ob strogih varnostnih ukrepih. Foto: EPA
Režisre John Turturro se bo za zlatega leva potegoval s filmom Romance and cigarettes. Foto: EPA
Dante Ferretti
Žiriji, ki bo izbrala letošnjega dobitnika zlatega leva, bo predsedoval scenograf Dante Ferretti. Foto: EPA
Direktor Mostre Marco Müller in direktor Beneškega biennala Davide Croff. Foto: EPA

Na 62. festivalu, ki ga je odprla projekcija filma Sedem mečev Cuija Harka, se za glavno nagrado zlati lev poteguje 19 filmov, premierno pa si bo mogoče ogledati kar devet filmov hollywoodske produkcije. Organizatorji so filme razdelili v štiri kategorije: Venice 62, Netekmovalni program ter sekciji Horizonti in Corto Cortissimo. Mostra, katere korenine segajo v leto 1932, letos ponuja tudi tri retrospektive, ki se bodo posvetile italijanski (filmi, ki so nastali med letoma 1946 in 1976), kitajski (od leta 1934 do danes) in japonski filmografiji (med letoma 1926 in 1978).

Kdo bo dobitnik zlatega leva?
Žirija pod predsedstvom italijanskega scenografa Danteja Ferrettija, dobitnika oskarja za film Letalec Martina Scorseseja, bo dobitnika zlatega leva izbirala med filmi: La seconda notte di nozze (režija Pupi Avati; Italija), O Fatalista (Joao Botelho; portugalsko-francoska koprodukcija), Vers le sud (Laurent Cantet; francosko-kanadska koprodukcija), Gabrielle (Patrice Chereau; francosko-italijanska koprodukcija), La bestia nel cuore (Cristina Comencini; Italija), I giorni dell'abbandono (Roberto Faenza; Italija), Les amants reguliers (Philippe Garrel; francosko-italijanska koprodukcija), Garpastum (Aleksey German ml.; Rusija), The brothers Grimm (Terry Gilliam; Velika Britanija), Changhen ge (Stanley Kwan; Kitajska), Brokeback mountain (Ang Lee; Kanada), Persona non grata (Krzysztof Zanussi; poljsko-rusko-italijanska koprodukcija), The constant gardener (Fernando Meirelles; britansko-kenijsko-nemška koprodukcija), Espelho magico (Manoel de Oliveira; Portugalska), Čin-džeol-han Geum-dža-si (Čan-vok Park: Južna Koreja), Mary (Abel Ferrara; italijansko-ameriška koprodukcija), Proof (John Madden; britansko-ameriška koprodukcija), Goodnight and good luck (George Clooney; ZDA) in Romance and cigarettes (John Turturro, ZDA). Lani je šla ta prestižna nagrada v roke režiserja Mika Leigha, ki je žirijo prepirčal s filmom Vera Drake.

Častna zlata leva bosta šla v roke japonskega mojstra animiranega filma Haja Mijazakija in slavne italijanske igralke Stefanie Sandrelli. Slednja se je prvič na velikem platnu preizkusila v filmu Pietra Germija Ločitev po italijansko, v svoji karieri pa je nato sodelovala z režiserskimi imeni, kot so Bernardo Bertolucci, Ettore Scola, Luigi Comencini, Jean Becker, Alain Corneau, Bigas Luna in Gabriele Muccino.

Od celine do celine
Ameriško kinematografijo med drugim zastopajo Goodnight and Good Luck Georgea Clooneyja, v katerem nastopi poleg režiserja še igralec Robert Downey Jr., film Mary režiserja Abela Ferrare z Juliette Binoche, Matthewom Modinom in Forestom Whitakerjem v glavnih vlogah in Les freres Grimm Terryja Gilliama, v katerm sta nastopila Matt Damon in Heath Ledger. Evropa konkurira z 12 filmi, med azijskimi predstavniki pa so organizatorji, poleg že omenjenega filma hongkonškega režiserja Cuija Harka, izpostavili kitajski film Čanghen ge Stanleyja Kwana in zadnji izdelek korejskega režiserja Parka Čanvuka.

Latinsko Ameriko in Afriko zastopa The Constant Gardener, ki temelji na romanu Johna Le Carreja in ga je v Keniji posnel Brazilec Fernando Meirelles. V glavnih vlogah so se preizkusili Ralph Fiennes, Rachel Weisz in Hubert Kounde. Med tem ko sta lani slovensko filmsko produkcijo zastopala celovečerec Vinka Möderndorferja Predmestje in kratki film Jana Cvitkoviča Srce je kos mesa, pa letos na festivalu ni slovenskih predstavnikov.

In kakšna je naloga Mostre?
Benetke so tudi letos privabile vrsto znanih filmskih imen, med katerimi so George Clooney, Gwyneth Paltrow, Isabelle Huppert in Juliette Binoche. Direktor festivala Marco Müller, ki je pred nedavnim na 11. Sarajevskem filmskem festivalu prejel posbno priznanje srce Sarajeva, je povedal, da predstavlja Mostra priložnost za predstavitev režiserjev, pomembnih za sodobno filmsko sceno. Müllerju se zdi tako za Cannes kot za Benetke pomebno, da data vsakič poudarek temu, kateri filmar je postal referenčen za nas, preostale Evropejce.