Znana je po vlogah neuslišanih, strastnih in veličastnih ženskih likov: slavne kiparke Camille Claudel, Hugojeve hčerke Adele in kraljice Margot. Foto: EPA/Reuters
Znana je po vlogah neuslišanih, strastnih in veličastnih ženskih likov: slavne kiparke Camille Claudel, Hugojeve hčerke Adele in kraljice Margot. Foto: EPA/Reuters
Z monaškim knezom Albertom. Foto: EPA/Reuters
Ne le v filmih, tudi na rdečih preprogah se pojavlja la poredko. Nazadnje so jo v fotografski objektiv ujeli leta 2010, ko je obiskala Roland Garros. Foto: EPA/Reuters

Igralka, rojena v Parizu, je svojo prvo vlogo odigrala pri štirinajstih letih. V svoji karieri je posnela malo filmov – znana je po vlogah neuslišanih, strastnih in veličastnih ženskih likov: slavne kiparke Camille Claudel, Hugojeve hčerke Adele in kraljice Margot –, a je za svoje vloge dobila številne nagrade. Je edina francoska igralka, ki je dobila pet cezarjev za glavno žensko vlogo in sicer za vloge v filmih: Possession (1981), L'été meurtrier (ang. One Deadly Summer, 1983), Camille Claudel (1988), La Reine Margot (1994), La Journée de la jupe (ang.Skirt Day, 2009).

Poleg tega je prejela še dve canski zlati palmi, berlinskega srebrnega medveda, nagrado newyorških kritikov ... Prejela je tudi dve nominaciji za oskarja - prvo je prejela, ko je bila stara 20 let za vlogo Adele Hugo v filmu Francoisa Truffauta Zgodba o Adele H., takrat je bila najmlajša oskarjevska nominiranka, drugo nominacijo (s prejetjem te je postala prva francoska igralka z dvema nominacijama za oskarja) pa je prejela za nastop v filmu Camille Claudel (1988).

Po vlogi v filmu Zgodba o Adele H. je igrala skoraj izključno v glavnih vlogah v za evropske razmere velikih produkcijah in delala z največjimi režiserji, kot so Truffaut, Roman Polanski, Werner Herzog, Luc Besson ali Walter Hill ...

Njena kariera v ameriških filmih ni bila tako uspešna. Tudi v Evropi igra vse redkeje in le še vloge, ki so ji pisane na kožo. Glede na izbor vlog, javno podobo, videz in način življenja je morda še zadnja velika evropska diva, kar jo umešča v serijo igralk, kot so Marlene Dietrich, Greta Garbo, Sophia Loren ali Catherine Deneuve.

Pevka, modna ikona, osvajalka
Ne le ena najboljših igralk, tudi ena najlepših igralk v Evropi je. Revija People jo je v preteklosti uvrstila med 50 najlepših ljudi na svetu, Los Angeles Times pa jo je leta 2011 imenoval za najlepšo žensko v filmu.

S svojo lepoto je osvojila številne znane obraze – hollywoodska igralca Warrena Beattyja in Daniela Daya Lewisa. Ta jo je zapustil leta 1995 prek faksa, kmalu zatem pa se jima je rodil sin Gabriel-Kane Day-Lewis. Iz zveze z režiserjem Brunom Nuyttenom ima še 36-letnega sina Barnabeja Nuyttena. Bila je zaročena tudi s skladateljem Jeanom Michelom Jarrejem.

Igralka, ki tekoče govori francosko, nemško in angleško, tudi lepo poje – leta 1981 je izdala album Pull Marine, ki ga je napisal in produciral slavni Serge Gainsbourg. S svojim modnim slogom se je uvrščala tudi na seznam najbolje oblečenih igralk, bila pa je tudi ljubljenka modnih oblikovalcev – bila je zaščitni obraz francoske luksuzne modne znamke Dior.