Charlie Chaplin je v filmu debitiral leta 1914, že leto pozneje pa je z vlogo v filmu Potepuh ustvaril enega najslavnejših likov filmske zgodovine. Foto: EPA
Charlie Chaplin je v filmu debitiral leta 1914, že leto pozneje pa je z vlogo v filmu Potepuh ustvaril enega najslavnejših likov filmske zgodovine. Foto: EPA

Muzej so poimenovali Chaplinov svet, za njim pa stoji francoska skupina muzejskih upravljavcev Grevin. Gre za njihov četrti mednarodni projekt, ki med drugim vodi tudi štiri muzeje voščenih lutk, in sicer v Parizu, Montrealu, Seulu in Pragi.

Poustvarjen hollywoodski studio
V okviru tega muzejskega projekta so v samostojni stavbi poleg Chaplinovega doma poustvarili hollywoodski studio. Tam si je mogoče ogledati njegov filmski opus, v muzeju pa si je mogoče ogledati tudi Chaplinove skromne karierne začetke v angleški prestolnici in njegov vzpon med zvezde, ko je postal ena najvplivnejših osebnosti v hollywoodski filmski zgodovini.

Številne prepreke na poti do muzeja
Po več kot 14 letih zapletov in razprav so lani končno napovedali odprtje Chaplinovega muzeja v njegovem domovanju v kraju Corsier-sur-Vevey ob Ženevskem jezeru. Veličasten bel dvorec, ki je bil prazen vse od leta 2008, ko se je iz njega izselil igralčev sin Michael, je bil potreben konkretne prenove.

Že samo za pridobitev gradbenega dovoljenja je bilo potrebnih sedem let, pred tem pa je bilo treba čakati pet let, da se je na sodišču razpletel spor z enim izmed sosedov, ki so ga skrbele posledice preureditve hiše v muzej. "Zdaj je vse urejeno. Imamo sredstva, vodjo projekta, arhitekta, pa tudi Chaplinova družina je dala zeleno luč," je takrat povedal kustos Yves Durand.

Preureditev je obsegala dva sklopa, in sicer prenovo dve stoletji stare neoklasicistične vile Manor de Ban in novo poslopje, v katerem je urejeno muzejsko razstavišče. Po poročanju tujih medijev naj bi prenova stala več kot 40 milijonov švicarskih frankov, se pravi okoli 32,5 milijona evrov.

Mladost med šolo, ulico in gledališčem
Leta 1889 v Veliki Britaniji rojeni Charlie Chaplin je že kot otrok prvič nastopil na odru. Po očetovi smrti je ob materinih depresijah preživljal mladost med šolo, ulico in občasnimi nastopi v gledališču. V filmu je debitiral leta 1914, že leto pozneje pa je z vlogo v filmu Potepuh ustvaril enega najslavnejših likov filmske zgodovine. Umrl je leta 1977, njegova kariera pa je trajala več kot 75 let.