Obiskovalci v Muzeju Viktorije in Alberta v Londonu si lahko ogledajo tudi razkošne in slikovite kostume iz zgodovinskih filmov. Foto: EPA
Obiskovalci v Muzeju Viktorije in Alberta v Londonu si lahko ogledajo tudi razkošne in slikovite kostume iz zgodovinskih filmov. Foto: EPA
Čarovnik iz Oza
Čeveljci, ki jih je v filmu Čarovnik iz Oza iz leta 1939 nosila Judy Garland v naslovni vlogi. Foto: EPA

Razstava z naslovom Hollywoodski kostum osvetljuje proces oblikovanja kostumov pri ustvarjanju filmskih likov od scenarija do podobe na platnu tudi z vidika družbenih in tehnoloških sprememb v zadnjem stoletju.

Sto let filmskih kostumov
Oblikovalci kostumov so pripovedovalci zgodb, zgodovinarji, družbeni komentatorji in antropologi. Filmi pripovedujejo o ljudeh, kostumografija pa ima pri oživljanju filmskih likov ključno vlogo, je zapisano na spletni strani muzeja. Razstava zajema več kot 100 nepozabnih filmskih likov iz zadnjega stoletja hollywoodskega filma (1912-2012). Obiskovalca popelje na popotovanje od Charlieja Chaplina, prek zlatih let Hollywooda pa do oblikovanja kostumov za film Avatar. V razstavo so vključeni številni kostumi, ki so sicer del zasebnih ali arhivskih zbirk v Kaliforniji in ki jih ima javnost prvič priložnost občudovati.

Prvi del razstave, naslovljen Dekonstrukcija, obiskovalca postavi v vlogo kostumografa in osvetljuje proces oblikovanja filmskih likov od scenarija do podobe na platnu. Drugi del z naslovom Dialog je posvečen raziskovanju vloge kostumografa znotraj filmske ekipe, v tretjem z naslovom Finale pa so svoje mesto našli najbolj priljubljeni liki v zgodovini Hollywooda. Odprtja razstave pred dnevi sta se udeležila tudi režiser Tim Burton in igralka Helena Bonham Carter, ki sta včeraj prejela tudi nagradi za življenjsko delo na podelitvi nagrad Londonskega filmskega festivala.