Kaj žene Clooneyjevega junaka Michaela Claytona? Foto: Reuters
Kaj žene Clooneyjevega junaka Michaela Claytona? Foto: Reuters
George Clooney, Tony Gilroy, Tilda Swinton
Tony Gilroy je mož, ki stoji za scenariji Bournovega ultimata in njegovih dveh predhodnikov. Foto: Reuters

V filmu Michael Clayton, ki je na filmskem festivalu v Benetkah doživel svetovno premiero, nastopa Clooney v vlogi izčrpanega zasvojenca, ki dela v newyorški odvetniški pisarni. Ta je polna korupcije, pohlepa in moralnih dilem, s katerimi se ljudje dnevno srečujejo na delovnem mestu.

Ko se pred nami zapirajo še zadnja vrata
Lik Michaela Claytona, v katerega se je prelevil nekdanji zdravnik Urgence, je v vsakem trenutku na razpolago, ko ga kličejo, da pomaga klientom iz zagat, ob tem pa se spopada še z odvisnostjo od iger na srečo, zadolženostjo in zapletenim družinskim življenjem. Zaradi vsega tega postane depresiven in doživi moralni bankrot. "Gre za človeka, ki je na koncu moči. Porabil je že vse svoje možnosti in na voljo je vse manj izhodov," je o svojem "junaku" povedal igralec.

Odločitve, ki zarežejo do živega
Gilroy je na predstavitvi filma povedal, da ni skušal raziskati le politike družb in tamkajšnje korupcije, ampak se je želel predvsem posvetiti posameznikom znotraj takšnih pisarn in poiskati odgovor, zakaj počnejo vse te stvari. Režiserja so torej zanimali ljudje za stenami pisarn, ljudje, ki sprejemajo takšne odločitve, zarežejo rano v svoja življenja, nato pa se kot ljubeči družinski ljudje vrnejo k svojim otrokom.

V takšno osebo se je vživela tudi britanska igralka Tilda Swinton, katere lik Karen Crowder se je za sklenitev milijone dolarjev vredne kupčije pripravljena poslužiti vsakršnih sredstev. "Vse življenje se sprašujem, kaj pri ljudeh povzroči, da delajo nečloveške stvari," pojasnjuje igralka.