Ne samo, da je v filmu igral prijatelja Cheja Guevare, z revolucionarjem je Rodrigo de la Serna celo v daljnem sorodstvu: njegov pradedek je bil bratranec Chejeve matere v drugem kolenu. Foto: EPA
Ne samo, da je v filmu igral prijatelja Cheja Guevare, z revolucionarjem je Rodrigo de la Serna celo v daljnem sorodstvu: njegov pradedek je bil bratranec Chejeve matere v drugem kolenu. Foto: EPA
Bergoglio se je rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu kot eden izmed petih otrok. Na univerzi v Buenos Airesu je študiral kemijo, pozneje pa je študiral še na semenišču v Villi Devoto. Leta 1958 je Bergoglio vstopil v noviciat k jezuitom.
V teh dneh je svet obkrožila prva "selfie" fotografija, kot se reče tovrstnim avtoportretom, kakega papeža v zgodovini. V resnici jo je posnel Fabio M. Regoni, eden izmed 500 italijanskih najstnikov, ki jih je papež sprejel v svojih prostorih. Foto: Twitter

Argentinski režiser Alejandro Agresti (The Lake House) bo posnel biografski film o Jorgeju Mariu Bergogliu - papežu Frančišku. Film z naslovom Historia de un cura (Duhovnikova zgodba), ki ga bodo snemali v Italiji, Nemčiji in Argentini, bo predstavil Bergoglievo življenje od otroštva do njegove izvolitve, ekskluzivno poroča spletna stran Variety.

Bergoglia bo na velikem platnu upodobil argentinski igralec Rodrigo de la Serna, sicer poznan po vlogi pustolovskega mladeniča Alberta Granade v filmu Motoristov dnevnik brazilskega režiserja Walterja Sallesa.

"S filmom ne želim ponuditi zgolj hitrega pregleda ključnih dogodkov Bergoglievega življenja. Želim se osredotočiti predvsem na njegovo duhovnost, na odločitev za duhovniški poklic in na to, kako je združil vero in razum," je ob tem povedal Agresti.

Agresti je povedal še, da bodo v filmu prikazane tudi Bergoglieve italijanske korenine (bil je sin priseljencev), njegovo delo v slumih Buenos Airesa, njegova skromnost in ponižnost.

Bergoglio se je rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu kot eden izmed petih otrok. Na univerzi v Buenos Airesu je študiral kemijo, pozneje pa je študiral še na semenišču v Villi Devoto. Leta 1958 je Bergoglio vstopil v noviciat k jezuitom, v duhovnika pa ga je decembra 1969 posvetil nadškof Ramon Jose Castellano.

Pozneje je Bergoglio študiral na filozofski in teološki fakulteti v San Miguelu in postal profesor teologije. Ker se je izkazal z voditeljskimi sposobnostmi, je hitro napredoval in leta 1980 je postal rektor semenišča v San Miguelu, kjer je študiral. Na položaju je ostal do leta 1986.

Doktorski študij je nadaljeval v Nemčiji, od tam pa se je vrnil v domovino, kjer je v Cordobi služil kot spovednik. Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa. Postal je tudi ordinarij za vzhodne katoličane v Argentini, ki niso imeli svojega prelata.

Papež Janez Pavel II. ga je leta 2001 povabil na konzistorij in ga povzdignil v kardinala, pozneje pa je bil imenovan na več položajev v kuriji.

Asketski papež
Že kot kardinal je bil Bergoglio znan po osebni skromnosti in ponižnosti, konservativni drži in predanosti družbeni pravičnosti. Skromnost ostaja tudi ena glavnih značilnosti njegovega pontifikata, med drugim se je denimo odpovedal limuzini z voznikom in življenju v razkošni papeški rezidenci.

Argentinsko-španska naveza
Duhovnikova zgodba bo sad sodelovanja dveh produkcijskih hiš, argentinske Pampa Films in španske Pentagrama. Za produkcijo biografskega celovečernega filma bosta poskrbela priznana argentinska producenta Pablo Bossi, ki se podpisuje tudi pod produkcijo filmov Nine Queens (Devet kraljic) in Son of the Bride (Nevestin sin) ter je bil ključen za preporod argentinskega filma v zadnjih letih, in Jose Ibanez, ki je med drugim produciral film Maradona srbskega režiserja Emirja Kusturice.