Noe očitno ne bo dolgobrad starec, kakršnega smo vajeni iz starejših likovnih upodobitev, ampak njegova oprava spominja na tisto, ki jo je Crowe nosil v Robinu Hoodu. Foto: IMDb
Noe očitno ne bo dolgobrad starec, kakršnega smo vajeni iz starejših likovnih upodobitev, ampak njegova oprava spominja na tisto, ki jo je Crowe nosil v Robinu Hoodu. Foto: IMDb
Darren Aronofsky
Darren Aronofski Noeta razume kot "temačen, kompleksen lik, ki ga muči občutek krivde, ker je preživel". Foto: Reuters
Aronofsky ima očitno navado vzbujanja zanimanja studiev s pomočjo grafičnih romanov; pred zgodbo o Noetu je enako naredil s filmom The Fountain. Roman Noe, ki ga je ilustriral Nico Henrichon, je predlani v Evropi izšel pri francoski založbi Le Lombard. Foto: Le Lombard

Starozavezna zgodba o izbrancu, ki pred svetovno povodnjijo uide s celo menažerijo živali na krovu, sicer v kinematografe prihaja šele marca prihodnjega leta.

V videopredstavitvi, ki je bila kratek čas objavljena na spletu, nato pa umaknjena, Aronofsky spregovori o pesmi o Noetu, ki jo je pri 12 ali 13 letih napisal za šolsko pesniško tekmovanje. Zmagovalec - in to je bil prav on - je svojo pesem lahko prebral na sedežu Združenih narodov; Aronofsky danes trdi, da ga je prav ta izkušnja poslala na pisateljsko oziroma scenaristično pot v življenju.

"Noe je bil v mojem življenju od nekdaj tisti svetnik, ki me je vodil proti ustvarjalnemu udejstvovanju," je Aronofsky delil z verniki na cerkveni konferenci Echo. Obenem je še povedal, da se je v filmu "kar najbolj skušal držati tega, kar je zapisano v Svetem pismu".

Križanec med Biblijo in grafičnim romanom
Neposredna predloga za film sicer ne bo Sveto pismo, ampak grafični roman izpod peresa Aronofskega in Arija Handla, ki sta spisala tudi prvotno različico scenarija (dokončal ga je John Logan (The Aviator, Hugo)).

Tehnologija zdaj omogoča res spektakularno poplavo
"Veseli me, da je Hollywood po skoraj 50 letih spet pristal na snemanje biblične epopeje. Dolgo je že, odkar smo biblične zgodbe videli na velikem platnu, in od takrat smo bili priča silnemu napredku v tehnologiji in posebnih učinkih. Morda se ravno zaradi velikosti in zahtevnosti poplave ter zaradi vseh različnih živali Noeta do zdaj še nihče ni lotil v filmu ... Ampak zdaj lahko s pomočjo Hollywooda vse te reči resnično oživimo."

Aronofsky je skušal napisati scenarij, v katerem se Noe izrisuje kot "ljubitelj živali, ki je zaskrbljen nad človekovim brezobzirnim ravnanjem z naravo". Tak koncept gre nekako vštric z režiserjevimi izjavami iz preteklosti, kako Noeta razume kot "prvega okoljevarstvenika". Zgodba o vesoljnem potopu bo tako interpretirana kot "okoljska apokalipsa".

Pred vesoljnim potopom nas bo reševal nihče drug kot Supermanov oče, torej Russell Crowe, medtem ko bo njegov pregovorno stari dedek Metuzalem Anthony Hopkins. Noetova žena Naama bo Jennifer Connelly, glavni antagonist Tubal Kajin (Noetov vrstnik, ki ne verjame, da prerok ravna po Božjih navodilih) pa Ray Winstone. Po poročanju Hollywood Reporterja je Aronofsky glavno vlogo sprva ponudil tako Christianu Balu kot Michaelu Fassbenderju, vendar je na koncu pogodbo sklenil s Crowom.

Pri Paramountu seveda pričakujejo, da bodo lahko ponovili uspeh enega izmed redkih bibličnih filmov v zadnjem času, Kristusovega pasijona Mela Gibsona, ki je leta 2004 po vsem svetu zaslužil 611 milijonov dolarjev.