"Édith je ženska-film – čudovita v pravem pomenu besede," zapiše Carax. Foto: Liffe

Film francosko-nemške produkcije, ki nosi letnico 2012, smo imeli pred tem priložnost videti na Liffu, še prej pa je nekoliko razburkal spored festivala v Cannesu. Na platnu spremljamo glavnega junaka, skrivnostnega Oscarja, kako prehaja iz ene vloge v drugo. Zdaj je beračica, zdaj bankir, pa pošast in spet družinski oče. Katera je njegova prava identiteta, je vse manj jasno. Na samotni poti ga spremlja le Céline, svetlolasa dama za volanom velike bele limuzine, ki ga prevaža po ulicah Pariza.

"Holy Motors je 'film atrakcije', v katerem devetnajsto stoletje sreča enaindvajseto. Slavospev in hkrati rekviem mehaničnemu svetu," so zapisali v Kinodvoru.
Glavne vloge v filmu zasedajo Denis Lavant, Édith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Elise Lhomeau, Michel Piccoli in Jeanne Disson.

V naslednji dneh boste lahko prebrali intervju z glavnim igralcem Denisom Lavantom.

O filmu smo že pisali:
Najbolj čudaški in najbolj genialen film Cannesa?

Recenzija filma

O ljudeh in strojih
"Pri svojih filmih nikoli ne izhajam iz ideje ali namere, ampak iz dveh, treh podob in občutkov, ki jih zlepim skupaj. Ena izmed podob, ki sem jih imel pred očmi za Holy Motors, so bile dolge limuzine, ki jih v zadnjih letih videvamo po cestah. /…/ Od zunaj so videti lepo, a ko si znotraj, te prevzame nekakšna otožnost; tiste vrste otožnost, ki jo občutiš v prehodnih hotelih. Kljub temu me ganejo. Zastarele so – kot stare futuristične igrače iz preteklosti. Mislim, da označujejo konec nekega obdobja; obdobja velikih, vidnih strojev ...," je povedal režiser in scenarist Carax.

Zaslovel s filmom Fant sreča dekle
Carax je kot čudežni deček francoskega filma zaslovel s celovečercem Fant sreča dekle (Boy Meets Girl, 1984), v katerem je že nastopil Denis Lavant. Sledila sta filma Nečista kri (Mauvais sang, 1986) in superprodukcija Ljubimca z mostu Pont-Neuf (Les amants du Pont-Neuf, 1991) – mojstrovina po mnenju kritikov, a hkrati velika komercialna polomija. Šele čez osem let je posnel svoj naslednji celovečerec Pola X (1999) in čez nadaljnjih trinajst najnovejšega, Holy Motors.

Na premieri filma Holy Motors
Na premieri filma Holy Motors