Osnovni zaplet Iger lakote je navdahnil antični grški mit o Tezeju, v katerem so Atene vsako leto kot davek Kreti pošiljale mladeniče in mladenke v labirint smrti, v boj s pošastjo Minotavrom. Na pisateljico je vplivalo tudi preklapljanje med TV-kanali in njihovo neznosno (z)mešanico resničnostne ponudbe in poročanja z vojnih področij; spraševala se je, kaj ta spoj zabave in resničnih grozot prinaša naši družbi v prihodnosti. Foto: EPA
Osnovni zaplet Iger lakote je navdahnil antični grški mit o Tezeju, v katerem so Atene vsako leto kot davek Kreti pošiljale mladeniče in mladenke v labirint smrti, v boj s pošastjo Minotavrom. Na pisateljico je vplivalo tudi preklapljanje med TV-kanali in njihovo neznosno (z)mešanico resničnostne ponudbe in poročanja z vojnih področij; spraševala se je, kaj ta spoj zabave in resničnih grozot prinaša naši družbi v prihodnosti. Foto: EPA
Na četrtkovo polnočno premiero so oboževalci v los Angelesu pred dvoranami čakali že od šestih popoldne dalje. Foto: EPA
Čeprav bi po udeležbi na premierah in medijski izpostavljenosti lahko zelo hitro sklepali, da je protagonist filma čedni Liam Hemsworth, so glavno moško vlogo zaupali Joshu Hutchersonu (morda se ga spominjate iz The Kids Are All Right). Foto: EPA
Igre lakote
Elizabeth Banks je v intervjuju za People že priznala, da je bila avantgardna kostumografija (oblikovala jo je Judianna Makovsky ) vsaj zanje na trenutke tako neudobna, da je bila celotna izkušnja pravo mučenje. Foto: Kolosej

Že v prvem dnevu v kinematografih je film zaslužil dobrih 68 milijonov dolarjev, kar pomeni, da gre tudi za peto najbolje obiskano premiero vseh časov (in najbolj donosen film, ki ni nadaljevanje kake franšize).

Daleč za Potterjem, le las za Somrakom
Prvih dvajset milijonov so znanstveni fantastiki "nanesle" že prve, polnočne projekcije. Igre lakote so tako z lahkoto podrle dosedanji rekord za najdonosnejši prvi dan predvajanja (za film, ki ni nadaljevanje): predlanska Burtonova adaptacija Alice v čudežni deželi je zdaj na drugem mestu s "pičlimi" 40.8 milijoni dolarjev zaslužka. (Še vedno sicer prednjači zadnji del sage o Harryju Potterju, ki je lani v prvem dnevu zaslužil vrtoglavih 91 milijonov dolarjev, so se pa zato Igre lakote nevarno približale vsem trem delom Somraka, ki se vsi gibljejo nekje med 68.5 in 72 milijoni dolarjev).

Obetavne številke so se "prevedle" v zelo donosen prvi konec tedna; film je samo v ZDA zaslužil 155 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je tretji najbolj obiskani film v prvem vikendu predvajanja vseh časov (na prvem mestu je Harry Potter in svetinje smrti 2, na drugem pa Vitez teme.)

Filmska adaptacija romana Suzanne Collins, ki ima kljub "brutalni" tematiki dovolj mile prizore nasilja, da ima zgolj cenzorsko oceno PG, je postavljena v distopično prihodnost, v kateri je Severno Ameriko nadomestila dežela Panem, razdeljena na prestolnico in 12 zatiranih območij, iz katerih vsako leto z žrebanjem določijo 24 tekmovalcev za Igre lakote. Ti neprostovoljci se morajo nato v preživetveni igri na izločanje spopasti v resničnostni seriji, na koncu katere je zmagovalec tisti, ki zadnji ostane živ.

Ogromna "spremljevalna" industrija
Studio Lionsgate, ki bo po predlogi knjižne trilogije posnel še vsaj tri filme, je v ta namen kupil podjetje Summit, producente franšize Somrak. (Lionsgatove delnice zaradi vsega vznemirjenja okrog filma kotirajo najvišje v zadnjih 52 tednih). Trend se obrestuje vsem: Collinsonova je trenutno najbolje prodajana avtorica na Amazonovem Kindlu, obstaja pa tudi že cela poplava prodajnih linij, od laka za nohte in oblačil ter celo posebne barbike.

Poneumljanje predloge?
Navdušenje sicer ni enoglasno: kot se to rado primeri pri ekranizaciji kake zelo priljubljene knjižne franšize, je tudi tukaj cela kopica jeznih oboževalcev knjige, ki trdijo, da film poenostavlja kompleksne odtenke zgodbe in jo spreminja v poenostavljeno, etično črno-belo pravljico. "Eden ključnih elementov knjige je v filmu skoraj popolnoma odsoten: črni humor, s katerim Collinsonova neposredno obtožuje občinstvo. V bistvu so Igre lakote zdaj postale film o superjunakih," denimo piše recenzent Darren Franich.

Petnajst minut slave za Severno Karolino
O prvem navalu navdušenih roarjev poročajo tudi iz Severne Karoline, kjer so film posneli. Domačini prilike ne nameravajo izpustiti: turistične agencije že nudijo vse od hotelskih paketov do uprizoritev ključnih prizorov in tečajev preživetja v divjini. Snemanje Iger lakote, ki so imele proračun 60 milijonov dolarjev, so v času produkcije zaposlovale 5.000 ljudi, kar pomeni, da je to največji projekt, kar so jih kdaj posneli v Severni Karolini (pa so posneli že Poslednjega Mohikanca, Bull Durham in Umazani ples).

Pomembno "vlogo" v filmu ima vasica Henry River Mill, ki je služila kot kulisa za revno rudarsko mesto, rojstni kraj protagonistov Peete in Katnis. Ker je celo ozemlje v zasebni lasti, mora lastnik, 83-letni Wade Shepherd, vse večje trume obiskovalcev odganjati s pomočjo najetih varnostnikov. "Cele dneve se vozijo mimo, fotografirajo, poskušajo priti v gozd. Ljudje me dobesedno zasuvajo."

Igre lakote, ki bodo očitno med "mainstream" zvezdnice izstrelile mlado oskarjevo nominiranko Jennifer Lawrence (Na sledi očeta), v nasprotju s Somrakom ne ciljajo predvsem na mlada dekleta, ampak na širši demografski spekter. Kritiški odziv je za zdaj pozitiven: na spletni strani Rotten Tomatoes ima trenutno 86 odstotkov pozitivnih kritiških ocen, pozitivna ocena publike pa je kar 95-odstotna. MMC-jevo recenzijo lahko pričakujete v kratkem.