Harold in Maude vsebuje veliko protivojnih simbolov. Foto: EPA
Harold in Maude vsebuje veliko protivojnih simbolov. Foto: EPA
Harold in Maude
Pogled, ki ni motil le likov v filmu, ampak tudi številne Američane ob ogledu. Foto: EPA
Harold in Maude
Harold svojo mater jezi s številnimi (domevnimi) samomori. Foto: EPA

Nasprotujoči si odnos ljubezni in smrti ne vlada le med naslovnima junakoma, ampak v notranjosti obeh. Harold (Bud Cort) s svojimi 19 leti predstavlja mladost, stopa v obdobje odgovornosti in samostojnosti, skratka - življenje. A njegova dejanja se bolj nagibajo na nasprotni pol - s številnimi domnevnimi poskusi samomora živcira mamo (Vivian Pickles), njegovo prevozno sredstvo je mrliški voz, najbolj priljubljen hobi pa obiskovanje pogrebov.

Prižge iskrico življenja
Maude (Ruth Gordon) ima na drugi strani 79 let. Po tem merilu bi ji samodejno pripisali vlogo smrti, a njena dejanja so ravno nasprotna - polna življenja. Ukvarja se s številnimi hobiji (med drugim tudi obiskovanje pogrebov), ne zatiska si oči, da je življenje večno, zato ga želi zajeti s čim večjo žlico in pri tem storiti tudi kaj dobrega. Lahko Maude stori kaj boljšega, kot da notranje prebudi Harolda in v njem vžge iskrico življenja?

60 let razlike
Naslovni par se tako spozna na enem izmed številnih pogrebov in zaljubi. Že dvajset let razlike med partnerjema je razlog, da si človek nehote pristriže obrvi in vsaj začudeno vpraša o ozadju te zveze. A kaj potem reči na razliko 60 letih? Nič čudnega, da je bil film na začetku 70. let sprejet bolj medlo in polno nerazumevanja.

Njune razlike se izničijo, nasprotje postane vojna
A Harold in Maude ne gre interpretirati zgolj kot provokacijo, saj v sebi nosi predvsem sporočilo ljubezni - brezpogojne ljubezni, ki premaga vsako oviro (ne glede na starost, barvo kože, prepričanje, narodnost ali spolnost). V tej interpetarciji se vsa nasprotja med Haroldom in Maude izbrišejo, oba stopita na stran ljubezni, vlogo smrti pa prevzamejo številni simboli vojne (takrat je bila aktualna vietnamska vojna in vse večje ameriško nasprotovanje).

Kako film označiti?
Lahko film Hala Ashbyja "popredalčkamo"? Je to komedija? Črna komedija? Romantična komedija? Eksistencialna drama? Najbrž bi posamezne dele res lahko označili z različnimi nalepkami (poskusi samomora - črna komedija, ...), a Harold in Maude presega enostavno etikiranje. Zaradi svoje vsebine, kvalitete, mešanih odzivov ob nastanku in vse večji popularnosti med novejšimi generaciji pa mu nedvomno lahko damo neko drugo nalepko. Tako, na kateri so zapisane le štiri črke - kult.

Kratke in sladke:
- Bud Cort je dobil ponudbo za stransko vlogo v Letu nad kukavičjim gnezdom, a ga je bolj zamikala glavna vloga McMurphyja, ki jo je pozneje odigral Jack Nicholson.
- Ruth Gordon tudi v resnici ni znala voziti avtomobila.
- Cort si je za vlogo Maude želel Greto Garbo.
- Med kandidati za vlogo Harolda je bil tudi Elton John.
- Režiser je nameraval posneti tudi prizor, v katerem se naslovna junaka ljubita, a so bili pri studiu Paramount odločno proti.

Harold in Maude (Harold and Maude)

ZDA, 1971

Režija:
Hal Ashby
Scenarij: Colin Higgins
Igrajo: Ruth Gordon, Bud Cort, Vivian Pickles, Cyril Cusack, Charles Tyner, Ellen Geer, Eric Christmas, ...

Žanr:
komedija
Dolžina: 1 ura 31 minut
Premiera: svetovna - 20. 12. 1971
Povezava: IMDB