Meliesovo Potovanje na Luno iz leta 1902 velja za prvi znanstvenofantastični film v zgodovini. Foto:
Meliesovo Potovanje na Luno iz leta 1902 velja za prvi znanstvenofantastični film v zgodovini. Foto:

Dve minuti dolg nemi film iz leta 1904 z naslovom Match de Prestidigitation so odkrili na kolutu filma, ki ga je arhiv dobil v dar od anonimnega dobrotnika; na škatli je bilo označeno, da je v njej neki drugi posnetek.

Georges Méliès, francoski mojster odrskih iluzij, ki se je pozneje posvetil sedmi umetnosti, ima z več kot 500 filmi, ki jih je posnel med letoma 1896 in 1912, zasluge za številne narativne in tehnične napredke na svojem področju.

"Kolut je bil označen kot Les Transmutations Imperceptibles, kar je neko drugo Mélièsovo delo. Ampak naši strokovnjaki so takoj ugotovili, da gledajo nekaj drugega," je pojasnila predstavnica arhiva Jana Ulipova.

"Na podlagi detajlirane analize in raziskave Francoske narodne knjižnice lahko z gotovostjo potrdimo, da smo našli film Match de Prestidigitation, ki je doslej veljal za izgubljenega." V kratkem filmu vidimo čarovnika, ki se razdeli na dvoje. Obe novi "polovički" izmenično uprizarjata iluzionistične trike, na koncu pa se spet zlijeta v enega človeka.

Ulipova napoveduje, da bodo "novi" film pod okriljem naslednje Mélièsove retrospektive predvajali tudi v kinematografih.

Češki arhiv ima v lasti 22 Francozovih filmov. Mojstrovo Potovanje na Luno (1902) velja za prvi znanstvenofantastični film v zgodovini, velik del njegovega opusa pa je danes izgubljen.