Med snemanjem filma je bojda Stanley Kubrick Stephena Kinga redno klicaril po telefonu ob treh zjutraj in ga spraševal stvari, kot denimo, ali verjame v Boga. Morda pa je Kinga ekranizacija živcirala prav zato? Foto:
Med snemanjem filma je bojda Stanley Kubrick Stephena Kinga redno klicaril po telefonu ob treh zjutraj in ga spraševal stvari, kot denimo, ali verjame v Boga. Morda pa je Kinga ekranizacija živcirala prav zato? Foto:
Pisatelj Jack Torrance se odloči, da bo z ženo Wendy in sinom Dannyjem zimo preživel kot oskrbnik razkošnega gorskega hotela ter se tam v miru prepustil pisanju. Še preden z družino ostane sam v zapuščeni in mračni stavbi, Jack od upravnika hotela izve, da je prejšnji oskrbnik znorel in pomoril svojo družino. Čeprav se Jacka novica ne dotakne preveč, se kmalu izkaže, da se v hotelu dogaja nekaj nenavadnega; jasnovidni Danny začne doživljati hude nočne more, v katerih podoživlja krvavo nasilje iz preteklosti ...

Britanski filmski inštitut je obljubil izdajo antologijske Kubrickove grozljivke iz leta 1980 v njeni prvotni obliki. "Kubricka kot režiserja obožujemo in že dolgo razmišljamo o tem, kako bi k njegovemu delu pristopili še na kakšen nov način," je v imenu inštituta komentirala Jane Giles. Film, ki ga je Martin Scorsese nekoč opisal kot "pravzaprav neopredeljivega, neskončno provokativnega in globoko motečega", bo v 144-minutni različici v britanske kinematografe (znova) prišel 31. oktobra, torej na noč čarovnic.

Nebistveni prizori?
Kubrick je Izžarevanje za staro celino "oklestil" predvsem zaradi mlačnega sprejema, na katerega je doživel pri ameriških kritikih - je pa pozneje svoj uradni "blagoslov" dal obema različicama. V "evropski" manjkajo deli "ozadja", torej informacije o življenju družine Torrance pred prihodom v usodni zasneženi hotel Overlook, pa tudi stranske veje zgodbe, kot sta Jackov boj z alkoholizmom in občasno pretepanje sina. Med prizori, ki so se spet znašli v filmu, je tudi privid okostnjakov, ki sedijo okrog jedilne mize.

Še če filma niste videli, ključne prizore poznate ...
Film, ki do danes ostaja ena najbolj legendarnih vlog Jacka Nicholsona, je natrpan s pozneje ničkolikokrat kopiranimi, citiranimi in parodiranimi kadri: tak je denimo prizor, v katerem Nicholson s sekiro naredi luknjo v vrata kopalnice in s popolnoma poblaznelim izrazom najavi: "Tuuuuuuuuu je Johnny" (tako je svoj šov začenjal Johnny Carson). Omembe vredne so gotovo tudi poplava krvi iz dvigala, Jackovo obsesivno tipkanje stavka All work and no play, makes Jack a dull boy in prikazen srhljivih dvojčic. "Nekateri filmi so natrpani s tako močnim podobjem, da to odmeva desetletja," je za The Independent komentirala Gilesova.

Danny nočne more še ni rešen
Predloga za film je bila kakopak istoimenska, prav tako superuspešni roman Stephena Kinga iz leta 1977. King, čigar knjige so pravzaprav že velikokrat doživele ekranizacije, ki predlogam niso bile v čast, tudi nad Kubrickovo vizijo sprva menda ni bil navdušen. To leto je po medijih sicer že krožila govorica, da studio Warner razmišlja o "prequelu", kar uradna pa je že vest, da Stephen King medtem piše nadaljevanje, trenutno naslovljeno The Shining - Doctor Sleep. Tokrat bo protagonist zdaj že odrasli Danny Torrance, ki sicer dela v newyorškem hospicu, sicer pa na svojih plečih še vedno tovori travmo tiste zime v hotelu Overlook, obenem pa tudi svojo jasnovidnost oz. "izžarevanje", ki ga je pred štiridesetimi leti rešil in s katerim zdaj kot "dr. Spanje" neozdravljivim bolnikom pomaga do mirne smrti. Na prizorišču je tudi, tako obljublja sinopsis, "zelo posebna dvanajstletnica, ki jo mora rešiti pred plemenom morilskih paranormalnežev". Roman bo izšel tako v elektronski kot v papirnati obliki.