Šest let je, odkar je umrl Heath Ledger, ki se je v zgodovino filmskih superjunakov zapisal kot ultimativni Joker. Prekmalu, da bi ga zamenjal drug igralec? Foto: EPA
Šest let je, odkar je umrl Heath Ledger, ki se je v zgodovino filmskih superjunakov zapisal kot ultimativni Joker. Prekmalu, da bi ga zamenjal drug igralec? Foto: EPA
Strip Suicide Squad je izhajal med letoma 1987 in 1992. Foto: DC Comics
Ste vedeli, da bi Batmanu & Robinu moral slediti film Batman Triumphant, v katerem bi Harley Quinn, vsaj če verjamemo takratnim govoricam, igrala Madonna, bila pa bi Jokerjeva hči? A ker je film Batman & Robin pogorel pri občinstvu, je šla cela franšiza na osemletni predah in filma nikoli niso posneli. Zdaj bo svojo priložnost v koži Harley Quinn dobila Margot Robbie. Foto: EPA

Studio Warner je razkril svoj dolgo napovedovani odgovor na Marvelove Maščevalce: Suicide Squad je ekipa stripovskih zlikovcev, ki morajo v zameno za oprano ime in čast sodelovati v tveganih tajnih operacijah, iz katerih najverjetneje ne bodo prišli živi. V zdaj tudi uradno potrjeni igralski zasedbi se zvezdnikov kar tare: Will Smith bo smrtonosni plačanec Deadshot, Tom Hardy bo vojaški izvedenec Rick Flagg, vodja organizacije Suicide Squad oz. Task Force X, Margot Robbie bo zlikovka Harley Quinn (še ena iz vrst klasičnih nasprotnikov Batmana), Avstralec Jay Courtney pa disfunkcionalni Boomerang (praviloma nasprotnik Flasha). Še ena negativka v tem naboru bo supermanekenka Cara Delevingne, tokrat kot filmska Enchantress.

Za poznavalce stripa je pravzaprav presenečenje, da je studio Jokerjev lik sploh vključil, saj priljubljeni psihopat sploh nima velike vloge v stripih o Suicide Squadu. Za Leta bo to ena prvih filmskih vlog po tem, ko je februarja za svojo upodobitev transženske v Klubu zdravja Dallas dobil oskarja.

"Resen" režiser na čelu
Tako za scenarij kot za režijo filma bo poskrbel David Ayer, za katerega bo to precejšnja sprememba tona: trenutno v slovenskih kinematografih še vedno lahko ujamete Bes, njegovo naturalistično dramo o ameriški tankovski enoti v zadnjih mesecih druge svetovne vojne. Kar pa morda niti ni nelogično, če vemo, da se izvirni strip Suicide Squad zgleduje po klasičnih eksploatacijskih vojnih filmih. Premiera filma je napovedana za avgust 2016.

Superjunaki se še ne poslavljajo
Načrte za snemanje filma Suicide Squad so pri Warnerju razkrili oktobra, ko so javnosti razložili svoj ambiciozni, daljnosežni koncept desetih filmov, postavljenih v vesolje DC-stripov. Njihovo potezo zabavna industrija interpretira kot precej jasen protiudarec studiu Marvel, ki žanje silen uspeh s svojo serijo med seboj prepletenih filmov o legiji Maščevalcev.

"Studio Warner Bros je tesno vpet v ta projekt," je v uradni izjavi za javnost komentiral predsednik Greg Silverman. "Zelo se veselimo videti, kako bo ta fantastični kolektiv pod vodstvom Davida Ayerja v novi luči pokazal, kaj pomeni biti zlikovec in kaj junak."

Lahko rekrutirajo celo Oprah?
Čisto mogoče je, da se bodo kolektivu pridružila še nova znana imena. Tu je denimo Jesse Eisenberg - v težko pričakovanem "cross-over" spektaklu Batman v. Superman: Dawn of Justice bo igral Lexa Luthorja - in ne zdi se neverjetno, da ga bodo nekako inkorporirali tudi v ta film. Studio menda še išče slaven obraz za Amando Waller, lik, ki sicer nima supermoči, a zato izbira misije in usklajuje urnike za "samomorilsko enoto". (Njihova prva izbira je neuradno Oprah Winfrey, v igri pa sta še Octavia Spencer in Viola Davis.)