Pri studiu Universal so pravice za ekranizacijo romana odkupili že leta 2004, ko ga je Oprah uvrstila v svoj knjižni klub - poteza, ki je za vsak izbrani roman pomenila orjaški skok v branosti in priljubljenosti. Foto: Reuters
Pri studiu Universal so pravice za ekranizacijo romana odkupili že leta 2004, ko ga je Oprah uvrstila v svoj knjižni klub - poteza, ki je za vsak izbrani roman pomenila orjaški skok v branosti in priljubljenosti. Foto: Reuters
Ni še znano, kdo bo moral stopiti v čevlje Jamesa Deana, a naloga gotovo ne bo lahka.

Lawrenceova je po pisanju filmske revije Variety sprejela vlogo antagonistke Cathy Ames v novi priredbi romana Johna Steinbecka Vzhodno od raja, ki jo bo režiral Gary Ross. Film bo nastal pod okriljem studia Universal.

Steinbeck je v več svojih romanih tematiziral resnične zgodovinske okoliščine in dogodke prve polovice 20. stoletja v Ameriki, kot jih je izkusil med delom novinarja. Svoje zgodbe je pogosto napolnil s težavnimi liki, njegova dela se ukvarjajo z življenjem delavskega razreda v času "dust bowla" (obdobja viharjev prahu, ki so povzročili velikansko kmetijsko in gospodarsko škodo v Kanadi in ZDA) in velike krize.

Magnum opus Steinbeckove kariere
Roman Vzhodno od raja je izšel leta 1952; v kalifornijsko dolino Salinas je prenesel nekakšno alegorijo biblijske Geneze ter zgodbe o Kajnu in Abelu; lik Cathy Ames je zanj metafora kače v paradižu. Cathy namreč umori svoje starše, zapusti otroka in zastrupi madame v bordelu, kjer dela kot prostitutka. Steinbeck je njeno osebnost nekoč opisal kot "pshiotično pošast z izkrivljeno dušo". Ross se bo v filmu osredotočil na odnos med zakoncema Trask (torej Cathy in Adamom) ter kasneje na rivalstvo med njunima sinovoma.

Vloga bo za Jennifer Lawrence, ki jo poznamo predvsem po vlogah žilavih junakinj (Na sledi očeta, Igre lakote) ali simpatične, rahlo odbite sosede (Za dežjem posije sonce), torej izlet v neraziskano igralsko pokrajino. Decembra jo bomo lahko videli tudi v novem filmu Davida O. Russella, American Hustle, v katerem bo igrala fatalno ženo kriminalca (Christian Bale).

Film, ki je med zvezde izstrelil Jamesa Deana
Ross seveda ne bo prvi, ki bo Steinbeckovo epopejo skušal spraviti na veliko platno: danes kultno adaptacijo je leta 1955 posnel Elia Kazan. V vlogi Cathy Ames je takrat nastopila Jo Van Fleet (in dobila oskarja), predsem pa se seveda spominjamo Jamesa Deana v vlogi njenega sina Cala.

Hollywood se je spet spomnil na Steinbecka
Znanje o ameriških klasičnih delih nam bo v kratkem pomagal osveževati tudi Steven Spielberg; poleti je napovedal, da bo produciral (in morda tudi režiral) novo priredbo Sadov jeze; pravice za ekranizacijo sta si Spielberg in studio Dramworks izborila v menda zelo ostrih pogajanjih.