Film Waltz With Bashir osvetljuje pokol v palestinskih begunskih taboriščih Sabra in Šatila v Libanonu leta 1982. Foto: http://waltzwithbashir.com
Film Waltz With Bashir osvetljuje pokol v palestinskih begunskih taboriščih Sabra in Šatila v Libanonu leta 1982. Foto: http://waltzwithbashir.com
Camorra
Gomorra drzno predstavlja neapeljsko mafijsko družino Camorra, ki jo je opisal Roberto Saviano. Na fotografiji šef družine Camorra Polo Di Lauro med aretacijo leta 2005. Foto: EPA

Doslej so si obiskovalci lahko ogledali 11 filmov, ki se potegujejo za zlate palme, člani žirije
pa so navdušeni nad izjemno visoko kakovostjo letošnje ponudbe. "Ponavadi bi do sedaj že videli nekaj slabih filmov," je povedal kritik Mark Cousins in dodal, da letos opaža izredno visok standard, čeprav se zaveda, da je treba počakati še na preostale filme.

Waltz With Bashir o izraelski invaziji Libanona leta 1982, v katerem je režiser Ari Folman zbral spomine na pokol v palestinskih begunskih taboriščih Sabra in Šatila v Libanonu, v katerem je bilo ubitih okoli 1.000 žensk in otrok. S pomočjo animacije je predelal intervjuje z izraelskimi sovojaki.

Italijanski film Gomorra pa hvalijo kot pogumen prikaz brutalnega delovanja mafijske družine Camorra v Neaplju. Film režiserja Mattea Garroneja temelji na knjižni uspešnici Il divo o skupini novinarja Roberta Saviana, ki zadnji dve leti živi pod policijsko zaščito.

Domači navijajo za domače
Na neuradni lestvici najbolje uvrščenih filmov, ki jo dnevno objavljajo v Cannesu, se precej na vrhu nahaja tudi turški film Three Monkeys, ki žalostna zgodba o družinskih skrivnostih, ki jo je režiral Nuri Bilge Ceyla. Domači kritiki podpirajo francosko družinsko dramo Un conte de Noel, v kateri igra Mathieu Amalric, belgijska filmska brata Jean-Pierre in Luc Dardenne pa se za zlato palmo potegujeta s filmom Le silence de Lorna. Gre za zgodbo o v Belgiji živeče albanske ženske, ki se zaplete z gangsterjem.

Čeprav je bil brazilski film Slepota tisti, ki je odprl 61. filmski festival na Azurni obali, pa sta kritike iz južnoameriške produkcije bolj navdušila argentinska drama Leonera in Linha de Passe, ki se odvija v Sao Paulu. Cousinsa pa niso kaj dosti navdušili, saj pravi, da zaenkrat še ni videl tako dobrega južnoameriškega filma, ki bi bil dovolj kvaliteten za zlato palmo.