Pia in Pino Mlakar sta na dolgi in plodoviti ustvarjalni poti ustvarila 50 baletov, od tega 12 celovečernih. Foto: Cankarjev dom
Pia in Pino Mlakar sta na dolgi in plodoviti ustvarjalni poti ustvarila 50 baletov, od tega 12 celovečernih. Foto: Cankarjev dom
Pia in Pino Mlakar
Pia in Pino Mlakar sta svoji imeni vtkala v neločljiv spoj lastne plesne umetnosti, po kateri sta bila znana po vsej Evropi. Foto: Cankarjev dom

Film Srečanja - Pia in Pino Mlakar & Richard Strauss je v režiji in po scenariju Danice Dolinar nastal pod okriljem RTV Slovenija ob lanski 150-letnici Straussovega rojstva.
Pia in Pino Mlakar sta v tridesetih in štiridesetih letih 20. stoletja koreografirala in plesala Straussove Legendo o Jožefu in Norčije Tilla Eulenspiegla. S skladateljem sta sodelovala tudi pri njegovem zadnjem baletu Nekdanje svečanosti ter koreografirala plese v operah Daphne in Saloma. Dokumentarec tako ni posvečen le edinstvenemu življenjskemu, plesnemu in koreografskemu paru, ampak tudi Straussu in njegovemu odnosu do baleta in plesa. Prav tako pripoveduje o njihovem skupnem delu v vili družine Strauss v Garmisch-Partenkierchnu in o pomembni vlogi, ki jo je Strauss odigral na umetniški poti baletnega para.
Baletni par, ki ga je poznala vsa Evropa
Pia (1910-2000) in Pino Mlakar (1907-2006) sta svoji imeni vtkala v neločljiv spoj lastne plesne umetnosti, s katero sta osvojila vso Evropo. Pino je plesal v Zürichu, Berlinu, Münchnu, med letoma 1946 in 1960 pa je bil član ljubljanske opere. Plesni poti se je zapisal leta 1927 na Koreografskem inštitutu Rudolfa Labana v Hamburgu, kjer je srečal z Mario Luizo Pio Beatrice Scholz, s katero sta več kot 70 let delila življenjsko in umetniško pot.
Njun opus obsega 50 baletov, od katerih je 12 celovečernih. Med temi velja omeniti predvsem baleta Vrag na vasi in Lok, ki sta bila ustvarjena le za dva plesalca. Po drugi svetovni vojni sta postavila profesionalne temelje ljubljanskega baleta in ustanovila slovensko državno baletno šolo. Pino je bil 25 let tudi redni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.
Podpisala sta se pod več knjig, med drugim v nemščini, le-te pa so pomemben dokument o 300 letih razvoja evropskega gledališkega plesa. Pino je v slovenščini napisal še knjigi Ples kot umetnost in gledališče ter Srečne zgodbe bolečina. Za svoje ustvarjanje sta tako doma kot v tujini prejela številna priznanja, med drugim sta bila Prešernova nagrajenca.
Pri nastanku dokumentarnega filma Srečanja - Pia in Pino Mlakar & Richard Strauss sta kot strokovna sodelavca sodelovala Vesna Mlakar in Richard Eckstein, direktor fotografije je bil Mišo Čadež, mojster montaže pa Andrej Modic.