V prvi Disneyjevi različici je bil Šir kan bengalski tiger, krvoločen plenilec, pred katerim je trepetala celotna džungla. Ga lahko bolje
V prvi Disneyjevi različici je bil Šir kan bengalski tiger, krvoločen plenilec, pred katerim je trepetala celotna džungla. Ga lahko bolje "zadene" impozantni Idris Elba ali Benedict Cumberbatch, ki navsezadnje glas uspešno posoja celo zmaju? Foto: Disney
Prizor, ki ga v Hobitu nismo videli: Gollum (Andy Serkis) in Smaug (Benedict Cumberbatch) v prijateljskem objemu. Foto: Reuters
En film bo imel Christiana Bala, Benedicta Cumberbatcha in Cate Blanchett, drugi Christopherja Walkena, Idrisa Elbo in Billa Murrayja. Težko se odločimo, kateri je naš favorit. Foto: EPA

Šir kan je seveda zloglasni ljudožerski tiger, ki v Kiplingovem "človeškem mladiču" Movgliju vidi zapriseženega sovražnika (in slasten zalogaj). Njegova doslej najslavnejša inkarnacija je verjetno glas Georgea Sandersa, ki ga je igral v Disneyjevem animiranem muzikalu iz leta 1976.

Cumberbatch je uradno še edini, ki ga je Serkis izbral za sodelovanje pri svojem režijskem prvencu. Scenarij za film je napisala Callie Kloves, producent filma bo njen oče Steve Kloves, ki je napisal scenarije za filme o Harryju Potterju.

Znova združena Smaug in Gollum
Cumberbatch in Serkis sta predtem sodelovala že v zadnjem filmu režiserja Petra Jacksona. V trilogiji Hobit je Cumberbatch glas posodil zmaju Smaugu, Serkis pa je "zaigral" v delno računalniško animirani vlogi Goluma. V novi Jacksonovi trilogiji Hobit je Serkis tudi drugi pomočnik režiserja; med drugim ima zasluge za slavni prizor s čebri v reki, ki smo ga lahko videli v Smaugovi pušči.

Pri Disneyju so nabrali izvrstno zasedbo
Knjiga o džungli studia Warner Bros, ki bo posneta na Serkisov predlog, je že druga napovedana priredba Kiplingovega dela. Disneyjeva priredba režiserja Johna Favreauja, ki bo na platna predvidoma prišla oktobra 2015, se ponaša z zavidljivo igralsko zasedbo; šlo bo za kombinacijo igranega in računalniško animiranega filma. Živalim bodo svoje glasove med drugim posodili Scarlett Johansson (pitonka Ka), Christopher Walken (orangutan Kralj Louie), Ben Kingsley (črni panter Bagira), Giancarlo Esposito (volk Akela) in navsezadnje Lupita Nyong'o (volkulja Rakša). Zadnji, ki je potrdil sodelovanje pri Disneyjevi različici, je bil igralec Bill Murray, ki bo glas posodil medvedu Baluju; v tej različici bo Šir kan Idris Elba.

Ali res potrebujemo dva filma?
Serkisova Knjiga o džungli bo v kinematografe prišla približno leto dni za Disneyjevo produkcijo, najverjetneje jeseni 2016. Za zdaj kaže, da oba filma nastajata po predlogi Kiplingovega poglavja Mowgli and his Brothers, ki je bilo tradicionalno najpogosteje uporabljeno za predlogo vseh mogočih hollywoodskih in odrskih adaptacij.

Neuradno sicer obstajajo informacije, da bo Warnerjeva različica veliko "temnejša" od Disneyjeve in da je tudi Serkis pripravljen na nas narediti vtis z zvezdniško igralsko zasedbo. Hollywood Reporter ima tudi imena: Andy Serkis (medved Balu), Christian Bale (panter Bagira), Cate Blanchett (pitonka Ka) in Naomie Harris (volkulja Nisha).