Sramota je McQueenova študija zasvojenosti s seksom in človeške odtujenosti. Foto: EPA
Sramota je McQueenova študija zasvojenosti s seksom in človeške odtujenosti. Foto: EPA
Sramota
Obsesivni rituali Brandonovega samotnega življenja se podrejo, ko v njegovo stanovanje privihra impulzivna sestra Sissy. Foto: EPA

To je v drugem celovečercu zanimalo britanskega režiserja Steva McQueena, kritiško opevano dramo pa ste si lahko ogledali na 2. programu TV Slovenija.
McQueenov ljubljenec Michael Fassbender blesti v vlogi newyorškega japija Brandona Sullivana, ki živi lagodno življenje, opravlja nevznemirljivo službo, edino strast pa mu predstavlja spolnost vseh vrst, od tiste s priložnostnimi ženskami in prostitutkami do tiste, ki jo najde na računalniku. K temu se zateka neprestano, tudi med službenim časom.

Njegova najdaljša zveza je trajala štiri mesece, pravih prijateljev nima, še najbolj blizu si je s svojim nadrejenim. Njegovo dolgočasno življenje zmoti prihod nevrotične in hiperaktivne sestre Sissy (Carey Mulligan), ki mu s svojo motečo prisotnostjo ruši ustaljen način življenja, nad katerim izgublja nadzor.
"Umetnost ne more ničesar razrešiti. Lahko samo opazuje in opisuje. Bistveno je, da umetnost postane objekt, ki ga lahko vidiš, se o njem pogovarjaš, se nanj sklicuješ. Film je objekt, o katerem lahko razpravljaš lažje kot o dogodku samem. /…/ Kako se približaš človeškemu bitju? Skozi tehnično sredstvo, s pomočjo filmskih naprav. Pri tem ne gre za socialni realizem ali izposojanje reportažnega pristopa in uporabe kamere iz dokumentarnega filma," je o filmu še pojasnil McQueen, ki je skupaj z Abi Morgan napisal tudi scenarij.