Nominirance sta razglasila igralka Jennifer Lawrence in predsednik Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti Tom Sherak. Foto: PrintScrn
Nominirance sta razglasila igralka Jennifer Lawrence in predsednik Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti Tom Sherak. Foto: PrintScrn
Umetnik, nemi film, ki je po besedah ustvarjalcev 'ljubezensko pismo ameriškemu filmu', žanje uspehe na tako rekoč vseh podelitvah filmskih nagrad. Foto: EPA

Za oskarja za najboljši film se letos poteguje devet celovečercev: Grivasti vojak, Umetnik, Zmagovalec, Potomci, Drevo življenja, Polnoč v Parizu, Služkinje, Hugo in Extremely Loud & Incredibly Close.

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je razglasila nominirance za 84. podelitev oskarjev, ki bo 26. februarja v losangeleškem gledališču Kodak in jo bo vodil "veteran" Billy Crystal. Po največ nominacij sta dobila 3D-pustolovska drama Hugo Martina Scorseseja in črno-beli nemi film Umetnik Michela Hazanaviciusa; prvi 11, drugi deset.

V kategoriji najboljše moške vloge se bodo med seboj "spopadli" Demian Bichir (A Better Life), George Clooney (Potomci), Jean Dujardin (Umetnik), Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy) in Brad Pitt (Zmagovalec). Tekmice v kategoriji najboljše ženske vloge so si Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (Služkinje), Rooney Mara (Dekle z zmajskim tatujem), Meryl Streep (Železna lady) in Michelle Williams (My Week with Marilyn).

Za oskarja za najboljšo stransko moško vlogo se potegujejo Kenneth Branagh (My Week with Marilyn), Jonah Hill (Moneyball), Nick Nolte (Bojevnik), Christopher Plummer (Beginners) in Max von Sydow (Extremely Loud & Incredibly Close). Zlati kipec za najboljšo stransko žensko vlogo bo dobila ena izmed naslednjih igralk: Bérénice Bejo (Umetnik), Jessica Chastain (Služkinje), Melissa McCarthy (Dekliščina), Janet McTeer (Albert Nobbs) ali Octavia Spencer (Služkinje).

V kategoriji za najboljšo režijo ni nobenega presenečenja: nominirani so Michel Hazanavicius (Umetnik), Alexander Payne (Potomci), Martin Scorsese (Hugo), Woody Allen (Polnoč v Parizu) in Terrence Malick (Drevo življenja). Iz bitke za oskarje so tako izpadli David Fincher (Dekle z zmajskim tatujem), Clint Eastwood (J. Edgar) in Steven Spielberg (Grivasti vojak; Tintin in njegove pustolovščine), ki so jih pred razglasitvijo nominacij omenjali kot morebitne favorite.

Seznam nominirancev za najboljši tujejezični film se je skrčil na pet filmov. Favorit med njimi naj bi bil dobitnik zlatega globusa, iranska družinska drama A Separation (Nader in Simin se ločujeta). Poleg omenjenega so za oskarja nominirani še filmi iz Belgije (Bullhead), Izraela (Footnote), Poljske (In Darkness) in Kanade (Monsieur Lazhar).

Celoten seznam nominirancev si oglejte tukaj.
Za izvirni scenarij so nominirani scenaristi filmov Umetnik (Michel Hazanavicius), Dekliščina (Annie Mumolo & Kristen Wiig), Margin Call (J. C. Chandor), Polnoč v Parizu (Woody Allen) in A Separation (Asghar Farhadi). Za oskarja za prirejeni scenarij se potegujejo tisti, ki so zasnovali filme Potomci (Alexander Payne, Nat Faxon in Jim Rash), Hugo (John Logan), Marčeve ide (George Clooney, Grant Heslov in Beau Willimon), Zmagovalec (Steven Zaillian in Aaron Sorkin po zgodbi Stana Chervina) in Tinker Tailor Soldier Spy (Bridget O'Connor in Peter Straughan).