Kameleonska Meryl Streep se je tokrat na platnih prelevila v 'železno lady' Margaret Thatcher. Foto: Reuters
Kameleonska Meryl Streep se je tokrat na platnih prelevila v 'železno lady' Margaret Thatcher. Foto: Reuters
George Clooney s Shailene Woodley, filmsko hčerjo iz drame The Descendants. Foto: Reuters
Jean Dujardin je bil za glavno vlogo v Artistu nagrajen že v Cannesu. Bosta tudi na Oskarjih slavila prav on in film, v katerem nastopa? Foto: EPA

Tokrat je teže predvidevati, kdo vse bi se lahko znašel "v igri" za zaželene zlate kipce, saj je Ameriška filmska akademija uvedla spremembe v sistem podeljevanja oskarjev: medtem ko je bilo leta 2010 in 2011 za najboljši film nominiranih 10 celovečercev, bi jih bilo lahko leta 2012 od pet do 10. Akademija namreč želi uvesti element presenečenja, zato bo točno število nominirancev v najbolj prestižni kategoriji znano šele 24. januarja, ko bodo razglasili tudi druge nominirance.

Čeprav se nekaterim zdi, da ima prihajajoča podelitev oskarjev že dovolj presenečenj, piše Neil Smith za BBC in dodaja, da je podelitev izgubila že tako producenta Bretta Ratnerja kot izvirnega voditelja Eddieja Murphyja, ki si je privoščil neprimerne izjave in ga bo nasledil že utečeni gostitelj Billy Crystal. Kaj pa nominiranci? Že zdaj so znani tisti, ki se jim (morda) nasmiha ta čast.

17. nominacija za Streepovo in tretji oskar?
Meryl Streep
je bila za oskarja nominirana že rekordnih 16-krat, v žep pa je pospravila "le" dva kipca: leta 1980 za stransko vlogo v filmu Kramer proti Kramerju in leta 1983 za glavno v Sofijini izbiri. Nazadnje se je za zlati kipec potegovala v glavni vlogo v kuharski drami Julie & Julia leta 2010, mnogi pa pravijo, da bo šel tretji oskar v roke Streepove prav letos, saj blesti v naslovni vlogi v biografski drami o Margaret Thatcher Železna lady. Pa čeprav sam film ni požel samo dobrih kritik.

Njena glavna tekmica naj bi bila po stavnicah Viola Davis, ki hvalo žanje za ganljivo upodobitev temnopolte služkinje v rasno ločenem Misisipiju 60. let prejšnjega stoletja v drami, posnetem po romanu Služkinje. Tu so še Glenn Close v vlogi ženske, ki se v filmu Albert Nobbs v Dublinu 19. stoletja izdaja za moškega, in Michelle Williams v vlogi Marilyn Monroe v Mojem tednu z Marilyn, pa Tilda Swinton v pretresljivi drami Moramo se pogovoriti o Kevinu, ki smo jo videli tudi na 22. Liffu.

Med favoriti za nominirance v kategoriji najboljšega filma se omenja francoski film The Artist, črno-beli poklon nememu filmu, v katerem ne govorijo prav veliko, ki žanje uspehe že od majske premiere v Cannesu. Potem so tu še običajnejše izbire, kot so The Descendants, drama o soočanju s smrtjo družinskega člana, pa War Horse, Spielbergova epska adaptacija romana Michaela Morpurga. Morda velja tu omeniti še Malickovo dramo o odraščanju Drevo življenja, ki jo je Smith (namenoma?) spregledal ...

Clooney, DiCaprio, Pitt ... Oldman ali Dujardin?
Med kandidati za nominirance za najboljšo moško glavno vlogo se omenjajo priimki Clooney, Pitt in DiCaprio. Največji favorit naj bi bil George Clooney, saj blesti v vlogi očeta, ki se mora sam spopasti z vzgojo svojih otrok v The Descendants, a odličen je tudi Leonardo DiCaprio v vlogi ustanovitelja FBI-ja J. Edgarja Hooverja v biografskem filmu J. Edgar pod režijsko taktirko legendarnega Clinta Eastwooda. Brad Pitt naj bi imel med omenjeno trojico v glavni vlogi v bejzbolski drami Moneyball še najmanjše možnosti.

Morda pa bo tem trem hollywoodskim ljubljencem "šov ukradel" odpadnik, na primer Gary Oldman, ki je za vlogo Georgea Smileyja v Tinker Tailor Soldier Spy dobil eno najboljših ocen v vsej svoji karieri? Morda. A Neil Smith z BBC-ja stavi na Francoza Jeana Dujardina, ki blesti v vlogi igralca Georgea Valentina v The Artistu.