V filmu nastopata tudi Juliet Ellis in Kierston Wareing. Foto: Reuters
V filmu nastopata tudi Juliet Ellis in Kierston Wareing. Foto: Reuters
Ken Loach
Ken Loach se je še enkrat poglobil v žalostne usode priseljencev. Foto: Reuters

Ta se je v tekmovalni program uvrstil s filmom It's a Free World, v katerem predstavlja problematiko izkoriščanja in zlorabe priseljene delovne sile v Veliki Britaniji. 71-letni režiser, ki je lani v Cannesu slavil z dramo The Wind That Shakes the Barley, tako raziskuje sodobno suženjstvo.

O svobodi sanjari Kierston Wareing, ki je zaigrala v osrednji vlogi Angie, privlačne matere samohranilke, ki jo odpustijo iz agencije za zaposlovanje. Angie, ki si želi le najboljše zase in za svojega sina, je hkrati svetnica in grešnica, saj se po eni strani usmili izstradane iranske družine, a hkrati sodeluje pri izkoriščanju delavcev, ki jim išče zaposlitev.

Stvari, ki jih lahko spremenimo
Loach je želel v filmu osvetliti žalostno usodo tisočih emigrantov, večinoma iz vzhodne Evrope, ki se v iskanju boljšega življenja vsako leto zatečejo v Veliko Britanijo. Loach je prepričan, da se je med ljudmi zakoreninila zavest, da to pač tako mora biti, da je to del razvoja in da so stvari takšne vedno bile, zato ni druge možnosti. "Zagotovo obstaja alternativa in lahko uredimo stvari tudi na drugačen način," je prepričan Loach.
To ni prvič, da se je Loach lotil imigracije. Leta 2000 je posnel film Bread and Roses, v katerem se je osredotočal na mehiške priseljence v Los Angelesu. Štiri leta pozneje pa je posnel film Ae Fond Kiss o priseljencih iz Pakistana.