V Divači bo program slovenskih celovečernih in kratkih filmov na sporedu vse petke v juliju in avgustu. Foto: Miran Kambič
V Divači bo program slovenskih celovečernih in kratkih filmov na sporedu vse petke v juliju in avgustu. Foto: Miran Kambič
Organizatorjem Animateke se je porodila ideja o poletni različici festivala, ki se bo letos prvič tudi uresničila. Mesto bo festival "animiral" s filmskimi projekcijami, delavnicami animiranega filma in videomapiranjem.
Organizatorjem Animateke se je porodila ideja o poletni različici festivala, ki se bo letos prvič tudi uresničila. Mesto bo festival "animiral" s filmskimi projekcijami, delavnicami animiranega filma in videomapiranjem. Foto: Animateka

V petek se začenjajo projekcije slovenskih filmov v letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači, avgusta pa so ljubitelji filma vabljeni na Muzejsko ploščad v Ljubljani.

Začne se s spominom na velikana
V letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači bo prva kinotečna projekcija na sporedu že v petek, 3. julija. To bo celovečerni film Franceta Štiglica Balada o trobenti in oblaku (1961) - znamenita psihološka vojna drama v ekspresionističnem slogu z Lojzetom Potokarjem v glavni vlogi. Projekcija bo sledila prireditvi Poklon Lojzetu Potokarju.

Poletje OF
V Divači bo program slovenskih celovečernih in kratkih filmov na sporedu vse petke v juliju in avgustu. Kot so sporočili iz Slovenske kinoteke, letos s projekcijami slavijo pogum vseh, ki so pred 70 leti s trdim bojem preprečili, da bi fašizem postal vodilo našega vsakdana.

Med drugimi bodo v letnem kinu na sporedu filmi Na svoji zemlji (1948), Tistega lepega dne (1962) in Ne joči, Peter (1964), vsi v režiji Štiglica, ter Dobri stari pianino (1959) v režiji Franceta Kosmača. Program bo 28. avgusta sklenila projekcija filma Ljubezen (1984) v režiji Rajka Ranfla.

Animateka prvič tudi poleti
Kinoteka se s filmi v avgustu vrača na Muzejsko ploščad, kjer bodo na programu animirani filmi v sklopu Poletne Animateke in kratki filmi v sklopu Festivala kratkih Kraken (FeKK).

Poletna Animateka bo Muzejsko ploščad zasedla med 5. in 10. avgustom in bo med drugim ponudila celovečerne animirane filme Hiša pravljic v režiji Dominiquea Monferyja, Skrivnosti iz Kellsa Tomma Moora, avtobiografsko zgodbo striparja Junga Medena Koža, nastalo v sodelovanju z Laurentom Boileaujem, ter film Deček in svet v režiji Aleja Abreua. Pripravili bodo tudi program Animateka po Animateki 2015, ki bo obsegal nabor desetih kratkih animiranih filmov, ki so navdušili žirante, občinstvo in člane festivalske ekipe.

Filmi v sklopu Festivala kratkih Kraken FeKK bodo na sporedu med 24. in 28. avgustom. Natančen program še ni znan, bo pa festival tudi letos tekmovalne narave in bo vsak dan ponudil projekcije. V sklopu festivala bo prikazana tudi retrospektiva kratkih filmov Jana Soldata, ki bo konec avgusta tudi uvedla novo sezono Slovenske kinoteke v dvorani na Miklošičevi.

Lahko se že veselimo jeseni
Nova sezona bo na kinotečno platno prinesla obilo pomembnih mejnikov iz zgodovine filma, med drugim retrospektivo Spomin Henrija Langloisa. Na programu bo tudi 3. festival 35-mm filma, ne gre pa pozabiti na Jesensko filmsko šolo, ki bo tokrat posvečena filmom Prestona Sturgesa.