Na Liffu se je odvrtela že skoraj polovica filmskih trakov. Foto: Liffe
Na Liffu se je odvrtela že skoraj polovica filmskih trakov. Foto: Liffe
Boj proti mafiji
Film Pri belem dnevu razgalja teror, ki ga nad ljudmi izvaja mafija. Foto: EPA

Vmesno štetje glasov gledalcev, ki bodo na koncu odločili o dobitniku nagrade zlati kolut oziroma nagrade za najbolj priljubljeni film Liffa, je pokazalo, da je obiskovalce do zdaj najbolj navdušil film Pri belem dnevu italijanskega režiserja Roberta Faenze. Ta je po nekaj dneh taborjenja na vrhu lestvice s prvega mesta izrinil film Hiša na sipini Brazilca Andruche Waddingtona. Lani so gledalci za svojega izbrali nemški film Zveza Kebab režiserja Anna Saula.

Resnica o delovanju mafije
Faenzov film razgali nepravilnosti sodobne italijanske družbe, v kateri so nekateri posamezniki še vedno "bolj enakopravni" od drugih. Film je aktualen tudi zaradi kaosa, ki trenutno zaradi divjanja mafije vlada v Neaplju. Pri belem dnevu namreč napada družbene mehanizme, ki mafiji omogočajo, da še danes samovoljno upravlja z usodami številnih posameznikov. Če se ji ti drznejo upirati - to v filmu stori oče Pino Puglisi -, pa se lahko znajdejo v vlogi lahke tarče izurjenih morilcev.

Priprave na zadnje dejanje
Da se počasi bližamo dnevu, ko bo postalo jasno, kateri film si je bilo na letošnjem Liffu najbolj vredno ogledati, potrjujejo tudi prihodi članov žirij, ki bodo presojali letošnji program Liffa. Pod "najhujšim pritiskom" bodo poznavalec in raziskovalec filmske umetnosti, producent in filmski novinar korejskega rodu Jay Jeon, direktorica Alpe Adria Cinema Ana Maria Percavassi in slovenski pesnik, prevajalec in filmski kritik Marjan Strojan. Trojica bo namreč odločila o dobitniku nagrade vodomec, ki jo bo prejel najboljši režiser, čigar film predvajajo v sekciji Perspektive.