Film
(5)
Kombinatke
Na dan nastanka Kombinatk pred sedmimi leti se je zbralo 21 deklet in že takoj so si bile edine, da bodo pele pesmi upora in da bodo za svoje vzele štiri vrednote: solidarnost, tovarištvo, pogum in pokončnost. Foto: BoBo
Kombinatke
Članice zbora in avtorice filma Zvonka T. Simčič, Valerie Wolf Gang in Urša Bonelli Potokar na premieri. Foto: Borut Živulović/BoBo.
VIDEO
Premiera dokumentarca Kombinat

Dodaj v

Kombinatke tudi na filmu: "Kot matere, ki morajo pomiriti svoje otroke"

Pevke upora pred svojim časom
12. januar 2016 ob 14:35,
zadnji poseg: 12. januar 2016 ob 14:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na dan upora 27. aprila 2008 se je zbrala skupina deklet na ustanovni skupščini pevskega zbora Kombinat v ljubljanskem Rogu, dokumentarni film o njih pa je včeraj doživel premierno projekcijo v Slovenski kinoteki.

Na dan nastanka pred sedmimi leti se je zbralo 21 deklet in že takoj so si bile edine, da bodo pele pesmi upora in se zavzemale za štiri vrednote: solidarnost, tovarištvo, pogum in pokončnost, se v filmu začetkov zbora spominja članica Maksimiljana Ipavec.

O uporu in vlogi Kombinatk so v dokumentarcu, ki so ga tri leta ustvarjale avtorice Zvonka T. Simčič, Valeria Wolf Gang in Urša Bonelli Potokar, so spregovorile sociologinje Renata Šribar, Vesna Leskošek in Tanja Rener.

Pesmi upora na vrh glasbenih lestvic
Po besedah novinarja Ervina Hladnika Milharčiča, ki je vodil pogovor z avtoricami filma po projekciji, je film muzikal in politični oziroma družbenokritični dokumentarec obenem. Zbor je označil za enega izmed ikon vstajniškega gibanja, kar je prikazano tudi v filmu. Meni, da je zbor prehodil zanimivo pot od začetkov, ko, kot je dejal, "se nikomur še sanjalo ni o kakšnem uporu", do vstajniških gibanj in leta 2013, ko so izdale zgoščenko, ki se je uvrstila v vrh slovenskih glasbenih lestvic.

Nadgradnja glasbenega albuma
Na fenomen "hoje pred svojim časom" je opozorila tudi Simčičeva, ki je skupaj s soavtoricama spremljala zbor tri leta in z njima poskrbela za režijo, scenarij in montažo filma. Kot je poudarila, jih je prav to njihovo vizionarstvo opogumilo, da so se lotile snemanja dokumentarca. Želele so ustvariti zapis o skupini, ki bi nadgrajeval glasbeni album.

Na opažanje Hladnika Milharčiča, da je dokumentarec kljub tematiki upora poln pozitivnih čustev, pa je odgovorila Valeria Wolf Gang s prispodobo. "Kombinatke smo hotele predstaviti kot matere, ki morajo pomiriti svoje otroke - gledalce in jim zagotoviti, da upanje še vedno ostaja."

Ženske pripovedujejo o ženskah
Na vprašanje, zakaj so se odločile za film, ki v središče postavlja zgolj ženske, pa je Simčičeva odvrnila, da so želele povedati zgodbo o ženskah, ki jo pripovedujejo ženske.

Šribarjeva je opozorila na pomen zbora v času vstajniških gibanj, pri čemer je spomnila, da je zbor nastal že veliko pred njimi. Renerjeva je spregovorila o položaju ženskega zbora znotraj vstajniških gibanj, v katerih so običajno glavni akterji moški, Leskovškova pa o želji pevk po uporu in spremembah na bolje, kar po njenem mnenju nagovarja veliko žensk.

Nekaj fotoutrinkov s premiere filma si lahko ogledate v spodnji galeriji. Foto: Borut Živulović/BoBo.

P. G.
false
false
false
false
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
tonek
# 12.01.2016 ob 14:52
Vprašanje MMCju, ki ga mislim zelo resno: kdaj bomo dokumentarec videli na TV?
Bivši uporabnik
# 13.01.2016 ob 05:54
Problem socializma je, da ti prej ali slej zmanjka tujega denarja.

O, kako to drži za Jugoslavijo in Slovenijo.
Ribiič
# 13.01.2016 ob 14:38
Kombinatke ali levičarski Sturmabteilung po slovensko, popolnoma precenjene, ideološko ozke, patetične, nestrpne a z zelo dobrimi botri.
Srečni Luka
# 12.01.2016 ob 15:44
Lahko je tuliti z volkovi, plodovi vstajniških gibanj so pa le višji davki, korupcija vez in poznanstev in brezposelnost. Hvala lepa za dosežke!
bad brains
# 12.01.2016 ob 15:39
Upora ? Proti čemu ? Predvidevam, da proti migrantom, proti mavričnim, proti židom, proti bogatunom pri katerih so zaposlene ( vsaj tiste, ki niso v JU ), pa proti NATU, proti EU, .... Sem kaj pozabil oziroma preveč napisal. Prosim za razsvetljenje.
Kazalo