Film
(4)
Črni panter
Strip o Črnem panterju je hotel za veliko platno že v začetku devetdesetih prirediti Wesley Snipes, a projekta nikoli ni realiziral. Foto: Marvel
Črni panter
Za bojne prizore v filmu so uporabili gibe afriško-brazilske borilne veščine capoeira. Foto: Marvel

Končno uzremo Črnega panterja: Marvelov prvi afriški superjunak

Spoznali bomo ponosno ljudstvo Wakande
10. junij 2017 ob 16:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Studio Marvel je objavil prvi uradni napovednik za Črnega panterja. Uvodni del nove franšize bo hibrid klasičnega akcijskega blockbusterja o superjunaku in politične intrige.

Film, ki ga je režiral Ryan Coogler (Creed), v kinematografe prihaja februarja naslednje leto. V naslovni vlogi je impozanten Chadwick Boseman (mimogrede, z Marvelom je podpisal pogodbo za pet filmov), pa tudi preostala igralska zasedba je natrpana z zvezdniškimi imeni: med drugim nastopijo Lupita Nyong’o, Michael B. Jordan, Martin Freeman, Angela Bassett in Forest Whitaker.

Kralj, ki mora ubraniti svoj prestol
Protagonist naslednje od Marvelovih "zgodb o začetkih" je T'Challa (Chadwick Boseman), sin kralja afriške dežele Wakanda. Po očetovi smrti se vrne v od sveta izolirano, a skrajno tehnično napredno domovino (napovednik jo opiše kot mitični El Dorado), da bi zasedel mesto na prestolu, ki mu pripada. Seveda mu skuša načrte prekrižati stari sovražnik, izgnani Wakandec Erik Killmober (Michael B. Jordan), ki ne ogrozi le usode Wakande, ampak celega sveta. Mladi kralj mora zato na pomoč poklicati vse svoje zaveznike, tudi posebne sile ženskih bojevnic, skupino Dora Milaje (njihovo voditeljico igra Lupita Nyong'o).

Lik Črnega panterja je studio, kot je v njegovi navadi, prvič uradno predstavil v enem od prejšnjih filmov (Stotnik Amerika: Državljanska vojna). Njegov samostojni film bi morala na neki točki režirati Ava DuVernay, a se je po uvodnih pogajanjih izkazalo, da se njena vizija za lik ni ujemala s tisto, ki jo je imel studio.

DC Comics ali Marvel? Izenačena tekma stripovskih svetov
Zanimivo je, da je – po prvem napovedniku sodeč – Črni panter v tesnejšem sorodstvu z uspešnico konkurenčnega studia, Warnerjevo Čudežno žensko, kot pa s predhodnimi filmi lastnega stripovskega vesolja. Prvič, oba sta namenjena občinstvu, ki po navadi ni ciljna publika filmov o superjunakih, in, drugič, film ni odet v temne, sprane odtenke sivine, kot je bilo v zadnjih letih v žanru že skoraj pravilo. Podobno kot Diana Prince v Čudežni ženski je tudi v tem filmu protagonist kraljevskega rodu, vladar, ki je v dobro človeštva zapustil svojo domovino.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
tesnilo
# 10.06.2017 ob 16:50
na sliki renceci panter, pod sliko pa opis:

Za bojne prizore v filmu so uporabili gibe afriško-brazilske borilne veščine capoeira.

nobene veze
oziris.va
# 10.06.2017 ob 17:09
Super, komaj čakam!
oziris.va
# 12.06.2017 ob 11:51
Všeč mi je malo bolj temačno vzdušje v prikolici. Čeprav je vse barvno (obleke ipd.), mi vseeno deluje resno.
Bivši uporabnik
# 10.06.2017 ob 18:40
Zgleda ful ceneno.
Kazalo