Igralci iz serije filmov o Harryju Potterju so dobesedno odraščali pred svetovnim filmskim občinstvom. Premiero prvega filma je Daniel Radcliffe leta 2001 doživel kot 12-letni fantič, ob predstavitvi zadnjega filma leta 2010 pa jih bo štel že 21. Foto: Reuters
Igralci iz serije filmov o Harryju Potterju so dobesedno odraščali pred svetovnim filmskim občinstvom. Premiero prvega filma je Daniel Radcliffe leta 2001 doživel kot 12-letni fantič, ob predstavitvi zadnjega filma leta 2010 pa jih bo štel že 21. Foto: Reuters

Če bi šlo vse po načrtu, bi moral biti film, posnet po romanu Harry Potter - Polkrvni princ, javnosti predstavljen že novembra letos, studio Warner Bros. pa bo zgolj zaradi preračunljivosti svojih vodij oboževalce lika najstniškega čarovnika pustil čakati še nekoliko dlje. Izraz 'še nekoliko dlje' je povsem primeren, saj je od premiere petega filma o Harryju Potterju minilo že več kot leto. Vendar so filmski mogotci odločeni: poletna sezona je še posebej donosna, saj naj bi tedaj hollywoodske produkcije v ZDA prislužile kar okoli 40 odstotkov celoletnega izkupička. Da za prestavitvijo krsta filma ne tičijo kakšne resne težave s produkcijo samo, naj bi potrjevalo tudi to, da so predstavitveni filmi s prizori iz filma na svetovni splet prodrli že pred nekaj dnevi.
Za film Harry Potter - Svetinje smrti je november dovolj dober
Vendar pa gre vse, kar izustijo hollwoodski možje, jemati z zadržkom. Kako si je namreč mogoče razložiti hkratno vztrajanje pri premiku premiere filma Harry Potter - Polkrvi princ na poletje in zatrjevanje, da bo predstavitev zadnjega filma - menda ga bodo posneli kar v dveh delih - Harry Potter - Svetinje smrti zagotovo novembra 2010, torej v terminu, ki naj nikakor ne bi pomenil vrhunca sezone obiskovanja filmov? Še nekoliko bolj pa o zagotovitvah, da je film že tako rekoč pripravljen, začnemo dvomiti, ko Alan Horn, predsednik studia Warner Bros., kot enega od dejavnikov zakasnitve filma izpostavi tudi stavko hollywoodskih scenaristov, ki se je sicer končala februarja, ki pa je za nekaj časa dodobra ohromila delovanje 'hollywoodske mašinerije'.
Kraljeva družina spet ne more v kino
Prestavitev premiere filma Harry Potter - Polkrvni princ je nekoliko nadležna tudi zato, ker je kraljeva družina Združenega kraljestva ravno premiero tega filma izbrala za dogodek, imenovan Kraljeva filmska predstava (Royal Film Performance). Kraljeva družina namreč vse od leta 1948 vsako leto izbere svetovno premiero enega filma in se je udeleži. Lani, ko naj bi bil te časti deležen film Brick Lane, je dogodek prvič po letu 1958 odpadel. Razlog za to so bili nemiri, ki so izbruhnili že pred premiero filma, in sicer zaradi ogorčenosti bangladeške skupnosti v Londonu nad predstavitvijo njenih članov v romanu Monica ali in v po njem posnetem filmu. Zaradi odpovedi letošnje premiere filma Harry Potter - Polkrvni princ pa vse kaže, da bo zadnja bondiada Casino Royale še nekaj časa ostala zadnji film, kateremu je bila namenjena kraljevska premiera. Ta se je zgodila novembra 2006.