Björk se z
Björk se z "rockzvezdnikom" naravoslovnih dokumentarcev med drugim pogovarja o matematični podlagi svoje glasbe. Foto: Channel 4
Biophilia je bil leta 2011 oglaševan kot "prvi appalbum na svetu"; poleg standardnega ploščka je namreč izšel tudi kot serija aplikacij za iPhone.

Bjӧrk in sir David Attenborough že leta občudujeta delo drug drugega (ona ga je v intervjuju za Rolling Stone opisala kot "rockzvezdnika"), a sta šele lani prvič sodelovala pri skupnem televizijskem snemanju (film je bil deloma posnet v Prirodoslovnem muzeju v Londonu). V dokumentarcu Ko je Bjӧrk srečala Attenborougha, ki si ga lahko na TVS 2 ogledate danes ob 20.30, raziskujeta naš odnos do glasbe in razkrivata, kako bi v prihodnosti tehnologija lahko preobrazila način, na katerega smo z glasbo povezani.

Rdeča nit v filmu je Biophilia, glasbeni projekt oz. osmi Islandkin studijski album (2011), s katerim Bjӧrk raziskuje, kje se srečujejo narava, glasba in tehnologija. David Attenborough pa gledalce vodi skozi glasbo v naravi in ob očarljivih posnetkih iz sveta narave pripoveduje o svoji strasti do glasbe.

O nenavadnih in dobrodejnih učinkih glasbe na možgane razlaga Oliver Sacks, profesor nevrologije in psihiatrije ter priznan pisec. Razkriva, zakaj bi bilo treba izvajanje ali poslušanje glasbe jemati resneje. Kot naratorka je pri filmu sodelovala nihče drug kot Tilda Swinton.

Čeprav po premiernem predvajanju v Veliki Britaniji (lani julija) dokumentarec ni bil zelo gledan, pa je dobil pretežno naklonjene kritiške odzive; večinoma so pohvalili vsebino povedanega, nekateri pa so se obregnili le ob interakcijo med protagonistoma, češ da je "okorna in nerealistična". Če boste navdušeni, pa je film ravno pred kratkim izšel na DVD-ju in Blu-rayu.