Najnovejša bondiada ima odličnega zlikovca,
Najnovejša bondiada ima odličnega zlikovca, "art" režiserja in blagoslov večine pomembnejših kritikov. Je to dovolj za prekinitev "oskarjevskega" prekletstva franšize? Foto: EPA
Seana Conneryja se je dalo v zadnjem času videti na tribunah US Open in drugih teniških turnirjev, ne pa tudi na kakih "uradnih", s filmom povezanih prireditvah. Foto: EPA
The Spy Who Loved Me, bondiada iz leta 1977, je bila nominirana največkrat (trikrat) - za scenografijo, izvirno glasbeno podlago in najboljšo pesem (Nobody Does it Better) - a ni dobila nobenega kipca.

Iz tega skromnega nabora devetih nominacij (ki so se vse zgodile pred letom 1981) sta se doslej izcimila le dva zlata kipca, pa še to v "tehničnih" kategorijah: Goldfinger (1964) je bil nagrajen za zvočne učinke, Thunderball (1965) pa za posebne vizualne učinke; oba torej segata še v čas, ko je bil v službi Njenega veličanstva Sean Connery.

Zdi pa se, da bi se lahko letos trend končno obrnil
Glede na to, da je Skyfall lani požel tako kritiško hvalo kot neverjeten obisk v kinodvoranah, mu za četrtek, ko bodo v Los Angelesu razglasili oskarjevske nominacije, marsikdo napoveduje omembo v kategorijah najboljšega filma in najboljšega igralca v stranski vlogi (Javier Bardem), o Adele kot nominiranki za najboljšo pesem pa govorijo že skoraj kot o gotovi stvari; konec koncev je pesem Skyfall edini element filma, ki je letos dobil nominacijo za zlati globus. Oboževalci in komentatorji industrije napovedujejo, da bi ena glavnih filmskih franšiz zadnjega pol stoletja letos nemara le lahko dobila priznanje stroke, ki se ji je doslej izmikalo.

Kaj nam pripravljajo za 24. februar?
Pravzaprav se bo to zgodilo v vsakem primeru: Akademija je v petek razglasila, da se bodo ob njegovi 50-letnici agentu z dovoljenjem za ubijanje poklonili s posebno "retrospektivno" točko (o kateri za zdaj ni znanega še nič podrobnega). Prav tako ne vemo, ali se bo na odru zbralo vseh šest mož, ki so Bonda kdaj igrali, vključno z Georgeem Lazenbyjem, ki je bil Bond samo enkrat, in 81-letnim Seanom Conneryjem, ki se zadnja leta v javnosti skoraj nikoli ne pojavlja. Skupinico bi nato zaokrožili še Daniel Craig, Pierce Brosnan, Roger Moore in Timothy Dalton.

Bo nominacija za najboljši film torej "padla" ali ne? Težko je reči
Seveda pa bi se dalo napoved retrospektive interpretirati tudi kot "opravičilo" oziroma reševanje ugleda, če bo Skyfall v četrtek sledil svojim predhodnikom in ostal brez nominacij v vseh pomembnejših oskarjevskih kategorijah. Glede na to, da se mu je to zgodilo že pri nominacijah za zlate globuse, se tak scenarij ne zdi preveč privlečen za lase.
A vseeno: verjetno ne škodi, da je Skyfall finančno najuspešnejši film iz franšize v zgodovini (nedavno je presegel magično mejo milijardnega zaslužka), pozabiti pa ne smemo tudi na dejstvo, da se da za najboljši film nominirati do deset celovečercev; nekako posplošen zaključek je, da je Akademija več prostora v tej sekciji naredila ravno zato, da bi se vanjo lahko pririnili tudi komercialno uspešni "mainstream" filmi, kakršen je bil Vitez teme. In Skyfall pade ravno v to sekcijo.