Velikan finske kinematografije se v Le Havre spogleduje s trenutno zelo aktualno evropsko temo: ilegalno imigracijo. Pri tem seveda ohrani vso specifičnost svojega absurdno-komičnega sloga, svoje igralske muze in celo njihove like. Foto: Kinodvor
Velikan finske kinematografije se v Le Havre spogleduje s trenutno zelo aktualno evropsko temo: ilegalno imigracijo. Pri tem seveda ohrani vso specifičnost svojega absurdno-komičnega sloga, svoje igralske muze in celo njihove like. Foto: Kinodvor
André Wilms na obisku v Ljubljani. Foto: Kinodvor
Marcelovo (André Wilms) soprogo Arletty igra Kaurismäkijeva večna muza Kati Outinen. Foto: Kinodvor

Junak filma Le Havre velikana evropskega filma Akija Kaurismakija, ki je prejel več stanovskih nagrad in so gana 2. programu TV Slovenija predvajali v torek ob 21.35, je Marcel. Včasih je bil pisatelj, ki se je boril za svoj prostor pod soncem in potem odnehal, ostal pa je boem, kar nekako ni v soglasju z njegovim preprostim načinom življenja. Preživlja se kot čistilec čevljev, tako je najbližje ljudem, kot sam pravi; obiskuje vedno isto kavarnico in vsakič, ko pride domov k svoji družici Arletty, ki je enako dobra duša in njegova skrbna in ljubeča žena, pa je deležen tople domačnosti in ženine ljubeznivosti.

Pravljice imajo srečen konec
Za svojega moža in za njunega psička Laiko skrb Arletty z neverjetno milino in - da Marcela ne bi prizadela - mu sploh ne pove, kako hudo je bolna in da ji ne preostane več veliko življenja. Potem ko mora vseeno v bolnišnico, so redni obiski za Marcela še en del vsakodnevne rutine, ki pa je porušena, ko se k njemu zateče temnopolti ilegalni priseljenec Idrissa, ki se je pretihotapil s tovorno ladjo v Francijo, skriva se pred policijo in išče priložnost, da bi se pridružil svoji materi v Angliji. Marcel za dečka skrbi in ga ščiti pred policijo, ki po Havru lovi ilegalne priseljence; na srečo je tu dobrodušni policijski inšpektor, ki je pripravljen zamižati tudi na obe očesi. In ker je film Le Havre na neki način pravljični film, se vsi problemi razrešijo, Idrissu uspe preko kanala v Anglijo in Arletty se čudežno ozdravljena vrne k svojemu Marcelu.

Premierne projekcije "proletarske pravljice" Le Havre se je v začetku leta 2012 v Kinodvoru udeležil glavni igralec André Wilms, lani pa so na filmskem srečanju ob kavi gostili Michela Obengo, profesorja francoščine in direktorja inštituta za francoščino, ki se je Slovenijo priselil iz Gabona.

Posnetek klepeta prilagamo spodaj, dokončno pa vas bo o ogledu filma prepričal še napovednik.