Med osebnostmi v Billyjevi
Med osebnostmi v Billyjevi "natrpani sobi" je bila tudi lezbijka Adalana, ki je priznala posilstva treh žensk. Foto: Reuters
Billy Milligan je iz ameriškega sistema psihiatričnih bolnišnic prišel leta 1991. V Ohiu je lani umrl za rakom. Foto: Amazon

Leonardo DiCaprio je pred velikim izzivom: v biografskem filmu The Crowded Room bo upodobil Billyja Milligana (1955-2014), ki je trpel za multiplo osebnostjo. Milligan je bil v sedemdesetih obtožen treh posilstev in ropov, na sodišču pa se je zagovarjal, da so kazniva dejanja delo dveh od njegovih 24 osebnosti. Tako je postal prvi v zgodovini, ki je na sodišču uspešno uporabil obrambo razcepljene osebnosti - na koncu je bil oproščen.

Mnogi so bili poklicani, izbran le eden
Biografski film The Crowded Room je eden od hollywoodskih projektov z najdaljšim stažem: prvič se je ideja za ekranizacijo resnične zgodbe pojavila že leta 1990; takrat naj bi film režiral James Cameron. S filmom so povezovali tudi režiserja Joela Schumacherja in Davida Fincherja, med igralci, ki naj bi nastopili v vlogi Milligana, pa so bili omenjani Matthew McConaughey, Johnny Depp, Brad Pitt, Sean Penn in John Cusack.

DiCaprio se je za vlogo potegoval že od leta 1997, pri filmu The Crowded Room (Natrpana soba) bo sodelovala tudi njegova producentska hiša Appian Way. Moči bodo združili s studiem New Regency: to bo še nadaljnja utrditev sodelovanja, ki se je začelo s snemanjem trenutno nastajajočega The Revenant, naslednjega projekta Alejandra Iñárrituja po zmagoslavnem Birdmanu.

Scenarij, ki bo slonel na biografskem romanu Daniela Keyesa The Minds of Billy Milligan (Osebnosti Billyja Milligana), bosta napisala Jason Smilovic in Todd Katzberg.

Priložnost za dokazovanje igralskega razpona
Milligan, ki je decembra lani umrl v 60. letu starosti, je bil obsojen ropov in treh posilstev. Na sodišču so njegovi odvetniki dokazali, da kaznivih dejanj ni storil on, temveč dve od njegovih osebnosti. Posilstva naj bi zagrešila hišna pomočnica Adalana, rope pa jugoslovanski priseljenec, komunist Ragen.

Med osebnostmi, ki so "živele" v Milliganovi glavi, so bili med drugim triletna deklica, Avstralec in zategnjen Anglež z imenom Arthur. Kar 13 od 24 osebnosti naj bi bilo z vidika preostalih 11 nezaželenih, ker naj bi jim želele škodovati.