Tretji rajh izstopa kot ena izmed vodilnih tem letošnjega Berlinala. The Monuments Men, novi film Georgea Clooneyja, bodo predvajali zunaj tekmovalnega programa. Foto:
Tretji rajh izstopa kot ena izmed vodilnih tem letošnjega Berlinala. The Monuments Men, novi film Georgea Clooneyja, bodo predvajali zunaj tekmovalnega programa. Foto:
Grand Budapest Hotel ima, kot je za Andersona značilno, veliko in pisano igralsko zasedbo, ki jo je režiser sestavil iz svojih stalnih sodelavcev in novih pridobitev; v hotel se bodo torej zgrnili Ralph Fiennes (kot upravnik uglednega starinskega hotela v madžarski prestolnici), Bill Murray, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Owen Wilson, Edward Norton, Willem Dafoe, Léa Seydoux, Mathieu Amalric, Saoirse Ronan, F. Murray Abraham in Jude Law.
Loach je nazadnje posnel dokumentarni film The Spirit of 45, z zadnjim igranim celovečernim filmom Angelski delež pa je dobil nagrado žirije v Cannesu. Kariero je začel na televiziji, na velikih platnih se je prvič pojavil leta 1967 s filmom Poor Cow, dve leti pozneje pa je vzbudil mednarodno pozornost s filmom Kes. Zelo znan je tudi film Veter, ki trese ječmen, s katerim je prav tako navdušil v Cannesu. V svoji skoraj 50-letni karieri je ustvaril 30 celovečernih filmov in se z njimi pojavil na vseh velikih filmskih festivalih.
Von Trierjev portret seksualne odvisnosti, ki je menda dolg kar pet ur, bo razdeljen na dve polovici; na Berlinale prihaja samo prva.

Nemška kinematografija bo na 64. izdaji Berlinala, ki bo potekala med 6. in 16. februarjem, zastopana s 107 produkcijami in koprodukcijami. Samo v uradni konkurenci za zlatega medveda bodo štirje filmi z nemško udeležbo, kar je največ izmed tekmovalnih držav.

Več kot 400 filmov in deset festivalskih sekcij je zdaj že zaščitni znak Berlinala - in tudi razlog, zakaj s skoraj 500.000 gledalci velja za največji filmski festival na svetu, namenjen širšemu občinstvu. Za pozornost mora seveda tekmovati z malo bolj glamuroznim festivalom v Cannesu in tistim v Benetkah, je pa berlinski festival znan po tem, da pogosto nagradi širši javnosti neznane, a umetniško dovršene filme. (Lani je nagrado odnesel Položaj otroka romunskega režiserja Calina Petra Netzerja.) Še skoraj 800 filmov bo predvajanih na vzporedni Evropski filmski tržnici, ki velja za poslovno središče filmske industrije z vsega sveta.

V uradnem tekmovalnem programu bo festival prikazal 18 svetovnih premier in tri prvence. V tem izboru so med drugim še filmi iz Francije, Argentine, Brazilije, Velike Britanije, Avstrije, ZDA, Norveške, Kitajske in Japonske. O najboljšem bo odločala osemčlanska žirija, v kateri bosta tudi dvakratni oskarjevec Christoph Waltz (Neslavne barabe, Django brez okovov) in producentka Barbara Broccoli (James Bond). Razkrili so že, da bodo častnega leva za življenjsko delo podelili Britancu Kenu Loachu.

Na rdeči preprogi pričakujejo znana igralska imena. V Berlin prihajajo George Clooney, Bradley Cooper, Charlotte Gainsbourg, Matt Damon, Catherine Deneuve, Forest Whitaker, Bruno Ganz, Uma Thurman in Viggo Mortensen.

Nimfomanko, težko pričakovani in že pred premiero kontroverzni film Larsa von Trierja, bodo festivali (ali pa vsaj Berlinale) predvajali v dveh delih; v nemški prestolnici bo tako za zdaj - zunaj tekmovalnega programa - na ogled le prvi del, a podaljšana različica, kar pomeni 145 minut.

Zanimivo je, da je letos ena izmed rdečih niti festivala ravno tema tretjega rajha in nacističnega režima. "Program se ozira nazaj k nemški zgodovini tridesetih in štiridesetih let 20. stoletja ter k holokavstu," je na tiskovni konferenci pred odprtjem festivala ugotovil direktor Dieter Kosslick. "To ni bil naš namen, ampak slučajno je bilo na izbiro veliko dobrih filmov prav na to temo."

Festival bo na primer odprla "retrošik" komedija Wesa Andersona, postavljena v 20. leta prejšnjega stoletja. The Grand Budapest Hotel, v katerem je na čelu ogromne igralske zasedbe Ralph Fiennes, je deloma nastal po predlogi avstrijskega pisatelja in dramatika Stefana Zweiga, ki je po prvi svetovni vojni pisal o uničenju Evrope. "Film se začne leta 1914 in nato pokriva širok lok dogodkov vse do leta 1933 in prihoda nacistov," napoveduje Kosslick. "In samo še 12 let pozneje je bil svet podrt v pepel in ruševine."

Vse plati tretjega rajha
Rdeče niti se je držal tudi nemški veteran Volker Schlöndorff, ki je s svojo alegorično mojstrovino Pločevinasti boben dobil tudi oskarja; tokrat predstavlja Diplomacijo, dramo o nemškem oficirju, ki je pomagal rešiti Pariz pred popolnim uničenjem. Predvajali bodo tudi The Decent One, dokumentarni film, katerega nastanek je spodbudilo odkritje stotin osebnih zapiskov, pisem in fotografij iz arhiva Hitlerjeve desne roke, Heinricha Himmlerja, pa tudi Memory of the Camps, na novo zmontirani film iz arhivskih posnetkov britanske vojske (pri njegovem nastanku je kot svetovalec sodeloval tudi Alfred Hitchcock) in dokumentarni film Night Will Fall o nastajanju pravkar omenjenega filma.

Filmi v tekmovalnem programu:
71 – Yann Demange
Aimer, boire et chanter (ang. naslov Life of Riley) – Alain Resnais
Aloft – Claudia Llosa
Bai Ri Yan Huo (Črn premog, tanek led) – Diao Yinan
Boyhood – Richard Linklater
Chiisai Ouchi (Majhna hiša) – Yoji Yamada
Die geliebten Schwestern (Ljubljene sestre) – Dominik Graf
The Grand Budapest Hotel – Wes Anderson
Historia del miedo (Zgodovina strahu) – Benjamin Naishtat
Jack – Edward Berger
Kraftidioten (ang. naslov In Order of Disappearance) – Hans Petter Moland
Kreuzweg (Križev pot) – Dietrich Brueggemann
Macondo – Sudabeh Mortezai
Praia do Futuro (Plaža prihodnosti) – Karim Ainouz
Stratos – Yannis Economides
La tercera orilla (Tretji breg reke) – Celina Murga
Tui Na (Slepo sporočilo) – Lou Ye
La voie de l'ennemi (ang. naslov Two Men in Town) – Rachid Bouchareb
Wu Ren Qu (Nikogaršnja zemlja) – Ning Hao
Zwischen Welten (Med svetovoma) – Feo Aladag

Predvajano zunaj tekmovalnega programa:

La belle et la Bête (Lepotica in zver) – Christophe Gans
The Monuments Men (Varuhi zapuščine) – George Clooney
Nymphomaniac (Nimfomanka) – Lars von Trier