Francoski film Transilvanija bo imel čast, v pogon zagnati 17. festival Liffe. Foto:
Francoski film Transilvanija bo imel čast, v pogon zagnati 17. festival Liffe. Foto:
Liffe, letos najverjetneje zadnjič pod okriljem Jelke Strgel. Foto: Liffe
Ken Loach
Ken Loach je letos s svojo preinterpretacijo britanske zgodovine marsikoga razburil. Foto: Reuters
Pedro Almodovar in Penelope Cruz
Pedro Almodovar se s filmom Volver (Vrni se), ki ga bodo na Liffu prikazali v sekciji predpremier, skuša prebiti med nominirance za tujejezičnega oskarja. Foto: EPA

Ljubljanski mednarodni filmski festival bo med 10. in 24. novembrom, v svojem sedemnajstem letu, prinesel sto celovečernih filmov v standardnih sekcijah. "LIFFe postaja medij, ki lahko predstavlja socialno pomembne teme," je na današnji predstavitvi dejala programska direktorica Jelka Stergel. LIFFe se je trdno zasidral v kulturnem življenju prestolnice, je dodala dolgoletna voditeljica festivala. Verjetno pa bo letošnji obenem zadnji "Jelkin festival", je v imenu organizatorja povedal direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik.

Otvoritveni film 10. novembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo s številnimi nagradami ovenčana francoska Transilvanija Tonyja Gatlifa. Za sam uvod se bodo poklonili "enfant terriblu" slovenskega filma Boštjanu Hladniku s predvajanjem njegovega 13-minutnega črno-belega filma Poljub iz leta 1969. Ta arhivski film bo na LIFFu poleg koprodukcije Nemčije, BiH-a in Slovenije z naslovom Izginuli edini, povezan z domačo kinematografijo.

Vsako leto dražji
Programski stroški LIFFa so ocenjeni na 63 milijonov tolarjev, skupni stroški pa na 122,5 milijona tolarjev. Stroški so vedno višji, je pojasnil Rotovnik, nenazadnje zaradi rastočih stroškov za samo predvajanje: če so si nekdaj distributerji šteli v čast, da je bil njihov film predvajan na festivalu, danes za licenco za festivalsko predvajanje zahtevajo tudi do 3000 evrov.

Vzhodnjaška romantika
Etno pravljica Transilvanija francoskega režiserja romskega rodu je, meni Stergelova, eden lepših prispevkov k svetovnemu filmu, z etnološkimi elementi, lepo glasbeno opremo in dobro igralsko zasedbo. Zingarina, mlado in uporno dekle, se v njem z zaščitniško prijateljico Marie odpravi v Transilvanijo, da bi tam poiskala moškega, ki ga ljubi.

Festival se bo iztekel filmom Režiser porok Italijana Maria Bellochija; režiserju bo s projekcijo petih filmov posvečena tudi sekcija "posebni poklon." "Italija je bila nekoč dežela pesnikov, zdaj pa je dežela režiserjev. Obstaja na tisoče festivalov, na stotine podob, ki ogrožajo resnično v prid dozdevnega, na primer v resničnostih šovih," je prepričan Bellochi.

Žirija sodi Perspektivam, ljudstvo Obzorjem
Uradni tekmovalni program bodo spet Perspektive s 17 filmi. Izmed njih bo dobitnika glavne festivalske nagrade, vodomca, izbrala mednarodna žirija v sestavi novinar, pesnik in prevajalec Marjan Strojan (Slovenija), direktorica festivala Alpe Adria Cinema, Ana Maria Percavassi (Italija) in programski direktor festivala v Pusanu, Jay Jeon (Južna Koreja).

Občinstvo bo izbiralo izmed del v letos (spet) zelo kakovostni sekciji Obzorja in najboljšemu podelilo zlati kolut. Obzorja kažejo na to, da je "na zalogi" še veliko filmov, ki ne pridejo na redne sporede kinematografov, je opozorila programska direktorica LIFFa. V Obzorja je uvrstila med drugim letošnjo zlato palmo v Cannesu, film Veter, ki trese ječmen britanskega veterana Kena Loacha, tokrat na občutljivo temo osvobodilnega boja Ircev izpod britanske oblasti.