L17. izvedba festivala bo potekala pod geslom Dodana vrednost življenja. Foto: Liffe
L17. izvedba festivala bo potekala pod geslom Dodana vrednost življenja. Foto: Liffe
Na Liffe je uvrščenih okoli 100 filmov. Foto: Liffe
Skriti adut
Lani je žirija vodomca podelila filmu Skriti adut. Foto: Liffe
Zveza Kebab
Občinstvo pa je bilo najbolj navdušeno nad Zvezo Kebab. Foto: Liffe

Organizatorji Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, ki bo letos oglede več kot 100 filmov ponujal med 10. in 24. novembrom, so obljubili obiske Birola Ünela, glavnega igralca uvodnega filma Transilvanija, Feliksa Falka, čigar Rubežnika si bo prav tako mogoče ogledati v Ljubljani, Mohamada Forutana, glavnega igralca iranskega filma Postopoma, Marzie Tedeschi, ki nastopa v filmu Za ljubi kruhek, in številnih drugih zanimivih osebnosti, ki se bodo z obiskovalci srečevali na projekcijah in večernih pogovorih v Jazz Clubu Gajo.

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev obljublja tudi okroglo mizo o povezavi književnosti in filma, dve okrogli mizi pa bosta nastali v sodelovanju z Amnesty International Slovenija. Slednji bo tako kot lani poskrbel tudi za podelitev ene od štirih festivalskih nagrad, nagrade za najboljši film na temo človekovih pravic.

Kdo bo nasledil Zvezo kebab in Skritega aduta?
Občinstvo bo svojega zmagovalca z glasovanjem na listkih po projekcijah ali po prenosnih telefonih izbralo med filmi, uvrščenimi v sekcijo Obzorja, njihovo izbiro pa bodo organizatorji odkupili in ponudili na ogled tudi v drugih slovenskih kinematografih. Vodomca bo podelila mednarodna žirija, zmagovalno ptico pa bo prejel režiser najbolje ocenjenega filma iz sekcije Perspektive. Svojega zmagovalca bo izbrala tudi mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, ki na večjih mednarodnih festivalih izbere najboljši film po svoji izbiri.

Festival za prave filmske sladokusce
Glavni nameni festivala so zapolnjevati slovenski kinematografski primanjkljaj kakovostnega filma za zahtevnejše občinstvo, predstavljati pregled izbrane sodobne svetovne produkcije, informirati domače občinstvo o dobitnikih pomembnih nagrad na evropskih ali svetvnih festivalih, odpiranje vrat nenavadnih filmskim raziskavam, izobraževati s filmsko delavnico, večmedijskimi interaktivnimi projekti, razstavo in drugimi spremljevalnimi prireditvami, začenjati dialog z radikalnimi ustvarjalnimi presežki množične kulture in predstavljati t. i. generacijske filme brez prevelikih umetniških ambicij, ki uspešno izražajo duh svojega časa, piše na njegovi spletni strani.

Filmi v devetih sekcijah
Filme je za slovensko občinstvo izbirala selektorica Jelka Stergel, razvrstila pa jih je v devet sekcij, ki so se na prejšnjih izvedbah festivala, katerega obisk se je ustalil pri okoli 50.000 obiskovalcih. Perspektive so uradna tekmovalna kategorija novih režiserjev, ki lahko za vodomca tekmujejo s svojim prvih ali drugim filmom. V Predpremierah lahko občinstvo spremlja predstavitev vrhuncev evropske in drugih večjih kinematografij, izdelki pa praviloma nastajajo pod režiserskim vodstvom priznanih filmskih mojstrov.

V Obzorjih obiskovalci presojajo filme, ki so svojo kakovost že dokazali na svetovnem kinematografskem prizorišču, a so bolj kot za široko prikazovanje primerni za festivalsko predvajanje in projekcije v art mrežah. Med Dokumentarci so uvrščeni izdelki sodobne angažirane dokumentarne produkcije z vsega sveta, Ekstravaganca je sekcija, namenjena "pomembnim ustvarjalcem samosvoje filmske estetike ter skozi čas tudi njihovim vznemirljivim in nepredvidljivim filmskim potem", njen sorodna pa je sekcija Proti vetru, v katerem gledalci spoznavajo filme režiserjev, ki gojijo svojo filmsko poetiko in ostajajo prepoznavni po svojevrstni uporabi filmskega jezika.

Posvečeno Bellochiu in Stantičevi
Posvečeno je sekcija, v kateri se obiskovalci vsako leto seznanijo z drugim avtorjem. Letos bo mogoče spoznavati italijanskega režiserja Marca Bellochia, gledalci pa bodo presojali tudi filme argeninske producentke slovenskega rodu Lite Stantič. Kot pove že ime, je sekcija Jug-jugovzhodno namenjena pregledu kinematografije dežel južno in jugovzhodno od nas, Izbor kratkega filma pa prinaša izdelke iz programa Koordinacije evropskih festivalov.