Robert Rodriguez (drugi z leve) z delom svoje igralske zasedbe. Foto: Reuters
Robert Rodriguez (drugi z leve) z delom svoje igralske zasedbe. Foto: Reuters
Robert Rodriguez
"Vedno sem bil navdušen nad razvojem lika Ramba, ki je po manjšem, a dobro sprejetem filmu, ves čas pridobival na veljavi," pravi Rodriguez "Rambo: First Blood Part II je bil tako po zaslužku štirikrat uspešnejši od prvenca te serije, First Blood." Foto: Reuters
V nadaljevanju filma iz leta 2010 naš stari znanec žaluje za svojo izgubljeno Sartano (Jessica Alba), ki je padla v spopadu s kartelom. Izobčenca nato za nalogo, ki bi bila za povprečnega smrtnika pretežka, rekrutira sam predsednik ZDA (Charlie Sheen). Foto: Reuters
Pred snemanjem končnega spopada med Mačeto in Lutherjem Vozom je Trejo menda iz spoštovanja odvrgel svoj meč in izjavil, da "se ne namerava spopasti z Braveheartom". "Mel je bil v tisti vlogi car. Eden velikih je. Vseeno mi je za stare grehe, prišel je in opravil svoje delo." Foto: Reuters

V zvezi s kakim drugim filmom bi to zvenelo trapasto, a v krvavem, pretiranem kvazišundu, ki je zaščitni znak Roberta Rodrigueza, ima nekakšen bizaren smisel. Mačeta ubija je seveda nadaljevanje Mačete, filma, ki se je rodil iz lažnega napovednika v filmu Grindhouse in ki je od pozabljenih obudil kariero orjaka razbrazdanega obraza, Dannyja Treja. Mimogrede, film v naše kinematografe prihaja vzporedno z ameriško redno distribucijo, 10. oktobra.

Nekdanji mehiški policist Mačeta, ki se pri obračunavanju z nasprotniki požvižga na zakon, se v nadaljevanju uspešnice iz leta 2010 pusti rekrutirati ameriškemu predsedniku (igra ga nihče drug kot Charlie Sheen). Misija: strmoglaviti mora poblaznelega preprodajalca orožja in milijarderja (Mel Gibson), ki ima za seboj celo vojsko do zob oboroženih pribočnikov (v teh vlogicah se pojavijo vsi od Lady Gage, Vanesse Hudgens in Antonia Banderasa pa do Demiana Bichirja, Cube Goodinga in Sofie Vergara kot lastnice butika s (smrtonosnim) spodnjim perilom). Med peščico Mačetovih pomočnikov se štejeta le mis San Antonio (Amber Heard), njegova vez z ameriško vlado, in enooka She (Michelle Rodriguez).

Nov pristop Mela Gibsona
57-letni Mel Gibson, ki si je pred desetletji hollywoodsko kariero zgradil z vlogami robatih junakov (Smrtonosno orožje, Cestni bojevnik, Braveheart) - in jo nato zafrčkal z bizarnim vedenjem v zasebnem življenju - se v svoji prvi večji vlogi po dolgem času vrača kot popoln zlikovec, Luther Voz. (Očitno je ugotovil, da je to edina realna niša, ki mu je preostala, saj bo negativec tudi v tretjem delu Plačancev (The Expendables), ki ga trenutno snemajo v Bolgariji.) "To so tiste sočne vloge," je Gibson pripomnim v nedavnem intervjuju za USA Today. "Ko greš v kino, so zlobci tisti, ki so ti zares všeč. To plat je zanimivo raziskovati; predstavlja temno plat, ki se skriva v vsakem od nas."

"Zamislil sem si megalomana s fiksacijo, da bo uničil svet," je o svojem antagonistu povedal Rodriguez. "Mel je res izstopal kot primeren tip; moral sem mu dati možnost, preden bi razmišljal o drugih možnostih. Zanimiv se mi je zdel kot umetnik, nisem tekal za tabloidnimi zgodbami."

Gibsonu je bila všeč ideja, da bi se preizkusil kot nekakšen bondovski zlikovec, obenem pa je bil tudi navdušen nad prvo krvavo mačeto: "Zaradi gole, brezsramne eksploatacije sem se smejal skoraj do slabosti. Pa dajmo, sem rekel." Režiser je nato na snemanju njegovim pripombam in predlogom dejansko prisluhnil - na primer v prizoru, v katerem Voz na monitorčku gleda svoje pribočnike, ki skušajo likvidirati Mačeto, in pri tem žveči oreščke. "Mel je dal enega v usta in rekel: 'Tole je grozno. Imaš kaj proti, če ga izpljunem, čeprav tega ni v scenariju?' Iz tega je nastala zelo bizarna situacija z oreščki," ki jo Rodriguez celo ponovi v zaključni špici filma.

Oproščeno in pozabljeno?
Ko so mediji leta 2010 poročali, da bo imel Gibson epizodno vlogico v drugem delu Prekrokane noči, se niso uprli samo oboževalci franšize, ampak tudi njegovi (nesojeni) soigralci. (Vlogo je na koncu dobil Liam Neeson.) Ekipa Mačeta ubija tovrstnih težav z Gibsonom baje ni imela.