Oliver Stone je na festivalu vodil tečaj, govoril o svojih starejših filmih in ozaveščal Čehe o zloveščosti ameriške zunanje politike. Foto: EPA
Oliver Stone je na festivalu vodil tečaj, govoril o svojih starejših filmih in ozaveščal Čehe o zloveščosti ameriške zunanje politike. Foto: EPA
Odprtja festivala se je udeležil drugi častni nagrajenec, John Travolta. Foto: EPA
Film XL, ki je igralsko nagrado prinesel Olafurju Darri Olafssonu (na sliki) je portret razvratnega senatorja Leifurja Sigurdarsona, neustavljivega ženskarja in alkoholika, ki ga na odvajanje prisilno odvede prijatelj in šef, premier Islandije. "Težava je, kadar se o alkoholizmu ne govori javno ... kadar je Gerard Depardieu pijan, kadar ima Berlusconi zabave, ali pa Dominique Strauss Kahn ... same osebe na položajih, pa nihče nič ne reče," je opozoril režiser Marteinn Thorssen.
Film XL, ki je igralsko nagrado prinesel Olafurju Darri Olafssonu (na sliki) je portret razvratnega senatorja Leifurja Sigurdarsona, neustavljivega ženskarja in alkoholika, ki ga na odvajanje prisilno odvede prijatelj in šef, premier Islandije. "Težava je, kadar se o alkoholizmu ne govori javno ... kadar je Gerard Depardieu pijan, kadar ima Berlusconi zabave, ali pa Dominique Strauss Kahn ... same osebe na položajih, pa nihče nič ne reče," je opozoril režiser Marteinn Thorssen. Foto: EPA

Festivalska žirija, na čelu katere je sedela poljska režiserka Agnieszka Holland, je nagrado grand prix (in 25 tisoč dolarjev) namenila filmu Jánosa Szásza. Zvezek, adaptacija romana Šolski zvezek madžarske avtorice Agote Kristof, je zgodba o 13-letnih dvojčkih, ki drugo svetovno vojno preživljata na kmetiji pod strogim nadzorom svoje okrutne babice. Film je madžarsko-nemško-avstrijsko-francoska produkcija; v stranski vlogah se tako pojavita nemška igralca Ulrich Mattes in Ulrich Thomsen. Projekt, ki je nastajal od leta 2006, je obenem prvi film, ki ga je financiral novoustanovljeni Madžarski narodni filmski sklad.

Posebno nagrada žirije (in 15 tisoč dolarjev) si je prislužila bizarna črna komedija A Field in England, ki se prav tako dogaja v vojnem času, le da med britansko državljansko vojno (1642–1651). Režiral jo je Ben Wheatley, ki se ga morda spominjate po resnično nelagodje zbujajoči srhljivki Kill List; Wheatleyjev film je že dobil ameriškega distributerja, že dan po premieri pa je prišel tako na britanska platna kot tudi izšel v DVD- in VOD-formatih.

Za nekonvencionalno potezo se je žirija odločila v kategoriji najboljše igralke: priznanje so izrekli kar štirim igralkam v istem filmu: Louisa Krause, Margo Martindale, Emily Meade in Amy Morton so nastopile v ameriško-švedski koprodukciji Bluebird (v režiji Lancea Edmandsa).

Posebni slavljenec in častni gost festivala je bil Oliver Stone, ki je proti koncu dogajanja na češko prišel prevzet kristalni globus "za svoj izjemni prispevek k svetovni kinematografiji", enako priznanje so izrekli tudi Johnu Travolti in češkemu mojstru kostumografije Theodorju Pištku (Amadeus).

Stone svari pred "tiranijo ZDA"
Stone je med obiskom ostal zvest svojim načelom in na tiskovni konferenci zopet povedal nekaj krepkih o ameriški zunanji politiki (Edwarda Snowdna je med drugim opisaj kot "junaka"), vodil filmski tečaj in s predstavitvijo uvedel projekcije filmov, pri katerih je sodeloval kot režiser ali scenarist, od Aleksandra do Brazgotinca do Wall Streeta in dveh delov nove dokumentarne serije Untold History of the United States. "Združene države so s svojimi sposobnostmi prisluškovanja vodilna sila v vesolju," je komentiral Stone. "Temu v Pentagonu pravijo 'dominanca polnega spektra'. Svet je v nevarnostipred našo tiranijo."

Četrta in končna različica (pogosto kritizirane) Stonove zgodovinske drame Aleksander, Alexander: The Ultimate Cut, je premiero doživela prav v Karlovih Varih, v ZDA pa bo na DVD-ju izšla šele naslednje leto. Stone je svoj zahvalni govor sklenil z optimistično spodbudo nadobudnim mladim režiserjem: "Nekateri od vas, ki ste danes v tem prostoru, boste gotovo prispevali k boljšemu svetu."

Obiskovalci festivala so si lahko ogledali film Dvojina režiserja Nejca Gazvode in film Adria Blues režiserja Miroslava Mandića, ki sta se za nagrade potegovala v tekmovalni sekciji East of the West.

Druge pomembnejše nagrade:

Najboljša režija: Jan Hrebejk (Honeymoon)
Najboljši igralec: Olafur Darri Olafsson (XL)
Nagrada East of the West: Floating Skyscrapers (Tomasz Wasilewski)
Nagrada občinstva: Revival (Alice Nellis)
Nagrada kritiškega združenja FIPRESCI: Shame (Jusup Razikov)
Nagrada ekumenske žirije: Bluebird (Lance Edmands)