Foto:
Foto:
Iva Kranjc v filmu maje Weiss Varuh meje
Srdjan Todorović in Aleksandra Balmazović na poti v Dubrovnik
Ruševine bodo na ogled tudi v Berlinu.

Skupaj s še sedmimi kratkimi filmi se bo Weissova potegovala za zlatega berlinskega medveda. Zmagovalca sekcije festivala, ki se bo začel 10. februarja, bodo razglasili že 15. februarja. Film, katerega naslov je Weissova našla v pesmi Deep Purple, je nastal v koprodukciji Bela filma in RTV Slovenija. Pred dvema letoma je kratki igrani film (A)torzija v produkciji slovenske producentske hiše Arkadena že prejel zlatega medveda.

Prvič uspešno, kaj pa drugič?
Maja Weiss se je na Berlinalu že predstavila, in sicer s filmom Varuh meje, ko je osvojila nagrado Manfreda Salzbergerja za najbolj inovativen evropski film. Letos bo Weissova v Berlinu nastopala kar v dveh kategorijah, saj se sodeluje tudi na delavnici Vzhodno od raja. Na treh enotedenskih delavnicah je razvijala scenarij Inštalacija ljubezni in ostale vidike projekta, ob zaključku akcije pa bodo v nemški prestolnici projekt ponudili producentom iz drugih evropskih držav. Na razumevanje in podporo evropskih producentov pa upa tudi Hanna A. W. Slak, ki je na delavnici dopolnjevala projekt Tea.

Košak upa na razumevanje
Na razumevanje tujih koproducentov pa upa še eden od slovenskih potnikov v Berlin - Andrej Košak. Njegov celovečerni projekt Don't Cry For me, Europe je eden izmed 30 projektov iz 21 držav, ki bodo na koprodukcijski tržnici upali, da jim bo s financiranjem tujih partnerjev uspelo lažje posneti svoj film.

Ostale so samo drobtinice ...
16-minutni film Child in Time govori o družini, ki se pelje proti domu. Starša se prepirata, 5-letna Ana in njen dve leti starejši brat Peter pa zaradi strahu pred očetovo jezo pobegneta iz avtomobila. Zatečeta se v bližnjo cerkev, ki jo župnik zaklene, ker ne ve, da sta v njej otroka. Preden po nekaj uah Peter prižge luč, sta brat in sestrica v temi, iz katere gledajo le freske s podobami iz pekla in nebes, življenja in smrti. Ko prižgeta luč, duhovnik in mama le najdeta otroka, tudi oče pa se v tem času že strezne. Vsi trije pritečejo v cerkev, a tam najdejo le ostanke Petrove in Anine večerje.

Child in Time so premierno vrteli na 7. festivalu slovenskega filma.

Aleksandra Balmazović med obetajočimi igralkami
V projektu Berlinala Shooting stars pa Slovenija letos sodeluje prvič. Med 21 obetavnih evropskih igralcev in igralk bomo poslali Aleksandro Balmazović, ki je zaigrala eno od glavnih vlog v filmu Srdjana Koljevića Sivi kamion rdeče barve. Na festivalu se bodo igralci predstavili med 11. in 13. februarjem, Balzamovićeva pa vidi kot največjo prednost tovrstnega udejstvovanja predstavitev tujim filmarjem.

V Berlinu tudi srečanje talentov
V Berlinu, kjer se trudijo za spodbujanje čim bolj kakovostne evropske filmske produkcije, bo potekalo tudi srečanje talentov, ki bodo letos preučevali producentske vzorce. Srečanja se bo udeležil scenarist in režiser Petar Pašič, ki je na festival poslal enominutni kolaž Something Memorable, pri nastajanju katerega je sodeloval tudi Mike Figgis. Pašič je na srečanju talentov sodeloval že lani, ko je s kratkim filmom Zadnja želja odgovorne prepričal, da res sodi med talente.

Sloenski projekti na ogled
Poleg že omenjenih filmov bodo na evropski filmski tržnici berlinskega festivala predstavili še (že dokončane projekte) Ruševine Janeza Burgerja, Desperado Tonic Borisa Petkoviča, Varje Močnik in Hanne A. W. Slak, Predmestje Vinka Möderndorferja in Sivi kamion rdeče barve Srdjana Koljeviča.