V štirih desetletjih sta film in serija Cvetje v Jeseni postala kultna. Slovenci so ju posvojili - kot tudi Tavčarjevo zgodbo, igralce, Dovžanove citre in Kodrovo glasbo, Tušarjeve podobe slovenske pokrajine v različnih letnih časih ...  Vsakič ko je nanizanka predvajana na TV-ju, dosega najvišje odstotke gledanosti. Foto: Slovenska Kinoteka
V štirih desetletjih sta film in serija Cvetje v Jeseni postala kultna. Slovenci so ju posvojili - kot tudi Tavčarjevo zgodbo, igralce, Dovžanove citre in Kodrovo glasbo, Tušarjeve podobe slovenske pokrajine v različnih letnih časih ... Vsakič ko je nanizanka predvajana na TV-ju, dosega najvišje odstotke gledanosti. Foto: Slovenska Kinoteka
Cvetje v jeseni
Zaradi velike priljubljenosti, a slabše kakovosti slike in zvoka je TV Slovenija nadaljevanko in celovečerni film Cvetje v jeseni obnovila s sodobnimi tehnološkimi postopki in orodji, ki omogočajo izjemne popravke filmske slike in zvoka v digitalnem okolju. Foto: RTV SLO

Serija in celovečerec, ki sta na RTV-ju nastala pred štirimi desetletji v precej nenavadnih razmerah, sta bila tudi zaradi varčevanja na začetku sedemdesetih posneta na obračilni film. Ker je bil obračilni film v široki uporabi predvsem v TV-produkciji, manj pa v kinematografiji, so tako nanizanko kot film po štirih desetletjih slikovno prenovili in osvežili.

Skeptični do Klopčiča
Okoli Cvetja v jeseni je spletenih nemalo spominov in malo znanih zgodb, ki že prehajajo v legendo. V dokumentarnem filmu jih bo predstavil Slavko Hren, znan tudi kot avtor serije Legende velikega in malega ekrana.

Dokumentarec poleg nostalgičnih spominov odkriva tudi manj znane zgodbe. Skoraj pozabljeno je, da sprva za režiserja projekta ni bil predviden Matjaž Klopčič, ki je po prvih celovečernih filmih sicer veljal za visoko estetskega cinefila, čigar filmi so na festivalih prejemali visoke in prestižne nagrade, vendar so bili kmalu označeni tudi za širokim gledalskim množicam težko razumljivi in hermetični. Zato so bili številni poznavalci filma ob sporočilu, da bo prav Klopčič prevzel Mejakovo ekranizacijo Tavčarjeve povesti, nemalo presenečeni in skeptični.
Premiera na festival v Pulju
Matjaž Klopčič je zbral ekipo sodelavcev, številne iz vrst TV-ustvarjalcev, ter po obsežnem poskusnem snemanju veliko igralsko skupino, na čelu s Poldetom Bibičem, Mileno Zupančič, Bertom Sotlerjem, Ivo Zupančič, Štefko Drolčevo in Ivanko Mežanovo. Samo enkrat jih je na snemanju obiskala tudi TV-ekipa z novinarjem Dragom Pečkom in pripravila kratek triminutni prispevek o nastajanju filma in serije.

V dokumentarcu je avtor filma Slavko Hren zbral malo znane spomine akterjev Cvetja - igralcev in najtesnejših Klopčičevih sodelavcev. Obujali bodo spomine na snemanje filma, premiero na filmskem festivalu v Pulju in srečanja še živečih ustvarjalcev projekta ob okrogli TV-obletnici.