Detajl s Plečnikovih Žal, enega čudovitih počivališč umrlih. Foto: Andrej Doblehar
Detajl s Plečnikovih Žal, enega čudovitih počivališč umrlih. Foto: Andrej Doblehar
false
Ustvarjalci so si v procesu nastajanja filma zastavljali vprašanja, kako doživeti, razumeti in interpretirati smrt. Foto: Andrej Doblehar

Pobuda za nastanek dokumentarnega filma, ki bo na ogled nocoj ob 21. uri na TV SLO 1, so bile spremembe smrtnih šeg in navad, ki so vezane na spremenjen odnos do smrti.

K sodelovanju sta povabila posameznike z različnih področij, ki se vprašanjem, kako smrt doživeti, jo razumeti in interpretirati, posredno ali ne neposredno posvečajo ali pa jih interpretirajo v svojih umetniških delih. Pogovarjali so se z zdravstvenim osebjem, antropologi in etnologi, teologi, dramatiki, pesniki in pisatelji, gledališkimi režiserji, glasbeniki, ljudmi, ki se ukvarjajo s pogrebno tradicijo, in posamezniki, ki imajo osebno izkušnjo smrti.

Kultura spomina na mrtve
Dokumentarec Memento mori predstavlja raznolike poglede na smrt, obsmrtne tradicije in kulturo spomina na mrtve ter jih s pomočjo fotografskih, slikarskih, glasbenih in gledaliških del tudi umetniško interpretira. Vanj je vključeno tudi dokumentarno gradivo različnih strokovnih institucij.

Televizijska ekipa je obiskala institucije, kamor običajen gledalec nima vstopa - Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani in tovarno pogrebne opreme Menina v Kamniku, v sodelovanju z Javnim podjetjem Žale pa je posnela tudi pogreb.

Scenarij dokumentarca sta pripravila Doblehar in Vrhovec, slednji je prevzel tudi režijo, direktor fotografije pa je Bernard Perme.