Meryl Streep - prav zares jo imajo radi. Foto: EPA
Meryl Streep - prav zares jo imajo radi. Foto: EPA
Daniel Day-Lewis je popoln v vsem, tudi v zahvalnih govorih. "Odkar sva se pred 16 leti poročila, je moja žena Rebecca živela že z nekaj čudnimi možmi. A k sreči je ona tista vsestranska v naši družini in je bila vsem čudovita družica," je povedal lani, ko je oskarja dobil za Lincolna. Foto: Reuters
Anne Hathaway je bila lani obtožena razvlečenosti in osladnosti. Zahvalila se je kar 23 ljudem, od tega svojemu agentu dvakrat, "za vsak slučaj". Foto: Reuters
Jennifer Lawrence se je zahvalila vsem mogočim (čestitala je celo sonominiranki Emmanuelle Riva, ki je tisti dan praznovala rojstni dan), pozabila pa na režiserja svojega filma. Foto: Reuters

64-letno igralsko legendo so v svojih zahvalnih govorih na oskarjih v zadnjih 12 letih omenili kar 4 od 47 zmagovalcev - medtem ko je Bog dobil le tri omembe (Jennifer Hudson je zavpila "Poglejte, kaj zmore Bog!", Denzel Washington pa je govor začel z "Bog je velik."). Na svoj račun se zna pošaliti celo Meryl sama: ko je leta 2012 (spet) zmagala z Železno lady, je pripomnila: "Ko sem zaslišala svoje ime, se mi je zazdelo, da slišim, kako pol Amerike vzdihuje. 'Pa ne no! Pa zakaj? Ona? Spet?'".

Režiser kot Bog
Morda nagrajenci vere ne omenjajo zato, ker v resnici po božje častijo svoje režiserje: Tilda Swinton (za Michaela Claytona, 2008) je dahnila, da režiser Tony Gilroy "hodi po vodi", Christoph Waltz pa je ob svoji drugi zmagi Quentina Tarantina opisal kot "Stvarnika".

Po dvakrat sta bila v zahvalnih govorih omenjena še televizijska voditeljica Oprah Winfrey in Sidney Poitier, ki je leta 1963 postal prvi temnopolti igralec z oskarjem. Statistično analizo zahvalnih govorov zadnjih 12 let je opravila revija Slate.

Rad bi se zahvalil Akademiji ...
Če odmislimo konkretne ljudi, se nagrajenci največkrat zahvalijo temu ali onemu režiserju (42 zahval); igralci se po navadi spomnijo še na svoje agente (samo Tilda Swinton ga je postavila na prvo mesto), producente, soigralce in seveda družine. Ameriška Akademija filmske umetnosti in znanosti je bila omenjena 32-krat, zakonski partnerji 25-krat, otroci 21-krat in scenaristi samo 19-krat.

Christopher Plummer (leta 2012, za Začetnike) je svoj govor sklenil s poklonom svoji ženi, Elaine, "ki bi si zaslužila Nobelovo nagrado za mir, ker me rešuje sleherni dan mojega življenja". Meryl Streep je istega leta svojega moža, Dona Gummerja, postavila na prvo mesto, "kajti če se možu zahvališ na koncu govora, ga povozijo z glasbo".

Zgovorna tišina
Omemba na koncu je še vseeno boljša kot nobena. Hilary Swank se je ob svojem drugem oskarju (Punčka za milijon dolarjev) hotela opravičiti možu, Chadu Lowu, da ga je prejšnjič pozabila omeniti, in je spotoma pohvalila še sebe: "Rada bi začela z zahvalo svojemu možu, ker si rada mislim, da se učim iz svojih preteklih napak." Sean Penn se je, nasprotno, svoji ženi Robin Wright zahvalil pri prvem oskarju (Skrivnostna reka), ne pa tudi pri drugem (Milk). (Mimogrede, oba para sta zdaj že ločena.)

Če si eden izmed štirih nominirancev, ki so ostali osmoljeni, je malo manj možnosti, da se bo kolega, ki te je pravkar premagal, spomnil nate: osmoljeni nominiranci so bili omenjeni le 17-krat. Je pa v zadnjih letih pogosto omenjanje legendarnih režiserjev, ki so posameznika navdihovali v karieri.

Clooney: Ponosen ... nase
Kategorija zase pa je seveda George Clooney, ki se ni zahvalil ... nikomur. Igralec, ki je zlati kipec dobil za svojo vlogo v Syriani (2006), se je zahvalil akademiji, nato pa z odra odšel brez dodatnih omemb določenih ljudi. "Oh, torej ga ne bom dobil za režijo," je pripomnil (nominiran je bil za Lahko noč in srečno).

Popravni izpit za Jennifer?
Med drugimi oskarjevci izstopata še Catherine Zeta Jones, ki se je leta 2002 (oskarja je dobila za Chicago) zahvalila svojemu še nerojenemu otroku, vsi pa se najbrž spominjamo tudi prikupne zmedenosti (in padca) Jennifer Lawrence na lanski podelitvi. Verjetno od same treme se je nato pozabila zahvaliti Davidu O. Russllu, režiserju filma Za dežjem posije sonce, ki ji je prinesel nagrado. No, napako lahko morda popravi že letos: nominirana je namreč za Ameriške prevare, ki jih je prav tako režiral Russell.