Morda se 'Španske inkvizicije' in 'Mrtve papige' spominjamo, kot bi bili včeraj, a Palin je letos praznoval že 70. rojstni dan. Foto: EPA
Morda se 'Španske inkvizicije' in 'Mrtve papige' spominjamo, kot bi bili včeraj, a Palin je letos praznoval že 70. rojstni dan. Foto: EPA

70-letni Palin je v zadnjih dveh desetletjih kariero ohranil v javni sferi, a jo zasukal v drugo smer: večinoma je vodil potovalne oddaje. Zelo uspešni sta bili Around the World in 80 days (Okrog sveta v 80 dneh) in Pole to Pole (Od pola do pola).

BBC je zdaj objavil, da je Palin del igralske zasedbe filma The Wipers Times, 90-minutne drame, ki jo je navdahnila resnična zgodba o satiričnem časopisu, ki so ga leta 1916 izdajali vojaki na fronti prve svetovne vojne. Ustanovila sta ga vojaka, ki sta med ruševinami zbombardiranega Ypresa v Belgiji odkrila nepoškodovan tiskarski stroj; časopis je kljub konstantnemu obstreljevanju in bitkam izhajal vse do konca vojne. Naslov časopisa - The Wipers Times - se nanaša na napačno izgovarjavo Ypresa, kakršna je pač obveljala na bojišču. Ker so bili vojaki premeščani, so spreminjali tudi ime svojega časnika: bil je tudi The Somme Times in (po podpisu premirja) The Better Times.

"Tako kot izvirni The Wipers Times bo tudi ta nova zgodovinska drama natrpana s šalami, skeči in izjemnimi primeri poguma, ki se skriva za smehom," so v izjavo za javnost zapisali pri BBC-ju.

Palinova zadnja igralska vloga je nastala v letu 1997, ko je v komediji Fierce Creatures igral upokojenega policista, ki dela kot upravnik živalskega vrta. Na televiziji se je - kot igralec - nazadnje pojavil leta 1991, v nadaljevanki GBH.

Scenarij za The Wipers Times sta spisala Ian Hislop (urednik satirične revije Private Eye) in Nick Newman, predvajal pa ga bo BBC2.