Milena Zupančič je do danes ustvarila 36 vlog v celovečernih filmih. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Milena Zupančič je do danes ustvarila 36 vlog v celovečernih filmih. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Milena Zupančič
O Mileni Zupančič so ob tej priložnosti pripravili tudi posebno publikacijo. Foto: Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači
Cvetje v jeseni
V zgodovino slovenskega filma se je Milena Zupančič zapisala zlasti kot igralka v filmih Matjaža Klopčiča, v katerih je oblikovala predvsem tragične ženske like. Foto: Youtube
Poklon Mileni Zupančič v Divači

"Razlog za prireditev, ki jo tokrat pripravljamo že 14. leto, je obletnica rojstva prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, ki je bila rojena v Divači," je pred dogodkom dejala Špela Čižman iz Slovenske kinoteke. V 14 letih so se po njenih besedah poklonili že vrsti slovenskih filmskih igralcev - od Duše Počkaj, ki so ji posvetili prvo prireditev, do Staneta Severja, Ivanke Mežan in Štefke Drolc.

Ker praznujejo v Slovenki kinoteki letos 20 let delovanja, so želeli jubilej pospremiti s posvetitvijo velikemu imenu slovenskega filma, zato so se odločili za Mileno Zupančič in ob tem izdali tudi publikacijo o njej.

Občinstvo je tisto, ki naredi igralca
Milena Zupančič je ob tej priložnosti poudarila pomen gledalcev. "Brez občinstva tudi igralca ni," je dejala. Občinstvo je po njenih besedah tisto, ki igralca naredi, povzdigne ali pa sklati z zvezdniškega neba. "Lahko nekoga še tako silijo v ospredje, a če ga občinstvo ne sprejme, nič ne pomaga," je dodala. Kot pravi, se je občinstvo do nje vedno vedlo zelo lepo in zato mu je hvaležna.

Vdovstvo Karoline Žašler je leta 1976 posnel Matjaž Klopčič po scenariju Toneta Partljiča. Ob Zupančičevi so v njem zaigrali Polde Bibič, Boris Cavazza, Zlatko Šugman in Radko Polič, film pa je bil nominiran za zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu.

Milena Zupančič - rodila se je leta 1946 - spada med najbolj prepoznavne slovenske, gledališke, filmske in televizijske igralke. Kot gledališka igralka je bila med drugim članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega in ljubljanske Drame.

Tragični liki Klopčičevih zgodb
V celovečercu je prvič nastopila leta 1968 v filmu Peta zaseda, prvo glavno vlogo pa je ustvarila tri leta pozneje v filmu Mrtva ladja Rajka Ranfla. Do danes je v celovečernih filmih ustvarila 36 vlog. Klopčičevi filmi predstavljajo tudi sicer pomemben del njenega opisa, v njih je oblikovala predvsem tragične ženske like, med njimi Meto v filmu Cvetje v jeseni (1973), Karolino v Vdovstvu Karoline Žašler in Ano v filmu Strah (1974). Za svoje filmsko igralsko ustvarjanje je prejela številna najvišja priznanja in nagrade.

V Divači se vsako leto spominjajo sokrajanke Ite Rine, ki se je rodila 7. julija leta 1907. Prva slovenska filmska igralka se je uveljavila tudi v evropskem merilu. Umrla je leta 1979 v Budvi v Črni gori.

Poklon Mileni Zupančič v Divači