'Mediteransko sonce in nenavaden, enkraten, neponovljiv, živ temperament slovenskega igralstva' igralko Mirando Caharija opisuje ustvarjalec serije Slavko Hren. Foto: RTV SLO
'Mediteransko sonce in nenavaden, enkraten, neponovljiv, živ temperament slovenskega igralstva' igralko Mirando Caharija opisuje ustvarjalec serije Slavko Hren. Foto: RTV SLO

Zgodbo dolgoletne igralke Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ki jo je posnel scenarist in režiser Slavko Hren, ste si lahko ogledali na 1. programu TV Slovenija.
Igralska kariera Mirande Caharije je zaradi dejstva, da je živela v zamejstvu, posebna in izjemna. Že v zelo mladih letih se je odločila za šolanje v interni igralski šoli Slovenskega gledališča v Trstu in zelo zgodaj stopila na odrske deske v profesionalnem gledališču. Prepričala je že v prvih sezonah z naslovno vlogo Sneguljčice, potem pa tudi v drugih igrah, zlasti v Arhangelih in avtomatih ter drugih igrah priljubljenega nobelovca Daria Foja. Tako je že pri osemnajstih letih postala stalna članica tržaškega gledališča. Leta 2005 je prejela najvišje umetniško priznanje za življenjski opus, Borštnikov prstan.


Štiri izjemni filmski ženski liki
Tudi pred kamerami je odigrala nekaj filmskih in televizijskih zapomljivih in nagrajenih vlog. Pred filmsko kamero jo je prvi zvabil režiser Jože Babič. V filmu Po isti poti se ne vračaj se je izkazala v vlogi Lenke ob kasnejšem zvezdniku Ljubiši Samardžiču. V kratkem obdobju desetih let pa je na filmu na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta leta izoblikovala štiri izjemne ženske like - v Vdovstvu Karoline Žašler Toneta Partljiča in Matjaža Klopčiča hrepenečo nezadovoljeno soprogo pijanskega Korla, v Hladnikovem Ubij me nežno vlogo senzualne Julije, v Slakovi Evi lik arhitektke, mladostne vdove, ki ne uspeva v zasebnem življenju.
Prihodnjo nedeljo bo serija Igralci brez maske postregla s portretom Franca Markovčiča.