"To je tista nagrada, ki zares šteje," se je (najbrž) ob svojo oskarjevsko "nenominacijo" malo obregnil Affleck. Foto: Reuters
Quvenzhane Wallis
Quvenzhane Wallis je najmlajša nominiranka za oskarja za glavno žensko vlogo v zgodovini. Da je dobila tudi nagrado kritikov za najboljšo mlado igralko, ni pretirano presenečenje. Foto: Reuters
Jennifer Lawrence
Sezona nagrad se je šele dobro začela, a najbrž se da napovedati, da se bo Jennifer Lawrence do odra sprehodila še večkrat. Foto: Reuters
Bradley Cooper
Bradley Cooper, še včeraj predvsem "tisti tip iz Prekrokane noči", danes pa favorit za večino hollywoodskih nagrad. Foto: Reuters

Politična drama o resnični operaciji Cie, ki je morala v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja svoje diplomate iz Irana spraviti pod pretvezo snemanja znanstvenofantastičnega filma, se je pravzaprav izkazala za veliko zmagovalko letošnje podelitve nagrad ameriških kritikov.

V igralskih kategorijah so se kritiki malo bolj držali pričakovane izbire: kipca sta domov odnesla oskarjevska favorita Daniel Day-Lewis (Lincoln) in Jessica Chastain (Zero Dark 30).

Ker ima podelitev tudi sekcijo, namenjeno komedijam, je drugi vsesplošni zmagovalec film Silver Linings Playbook. Za svoji vlogi sta bila nagrajena Bradley Cooper in Jennifer Lawrence, film Davida O. Russlla pa je dobil še priznanji za najboljšo igralsko zasedbo v celoti in najboljšo komedijo. Russell je v svojem zahvalnem govoru film posvetil svojemu sinu, ki ima, tako kot protagonist filma, bipolarno motnjo, ter dodal: "Posnel sem ga, da bi mu vlil upanja. To je moja svetla plat (ang. silver lining)."

Fantastičen dan za Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence, ki je že navsezgodaj zjutraj prejela vest o oskarjevski nominaciji, je domov odkorakala kar z dvema igralskima nagradama kritikov: s filmom Silver Linings Playbook je bila izbrana za najboljšo igralko v komediji, z Igrami lakote pa za najboljšo v akcijskem filmu. "Pa saj kritiki niso tako slabi," se je pošalila na odru.
Najboljši akcijski film je kljub temu postala (od Akademije skoraj popolnoma spregledana) bondijada Skyfall. Daniel Craig je postal še najboljši igralec v akcijskem filmu, medtem ko je Adele seveda posnela najboljšo izvirno pesem.

Dobitnike vsako leto izglasuje 250-članska Zveza filmskih kritikov, največje tovrstno združenje na področju ZDA in Kanade. V stranskih vlogah sta bila po njihovem mnenju najboljša Anne Hathaway, ki je na podelitev prišla s svojim soigralcem iz Nesrečnikov, Hughom Jackmanom, in Philip Seymour Hoffman (Gospodar).

Devetletna Quvenzhane Wallis, najmlajša oskarjevska nominiranka v kategoriji glavne igralke v zgodovini, je seveda zmagala v kategoriji "najmlajšega igralca ali igralke".

Med drugimi omembe vrednimi nagrajenci so Ljubezen Michaela Hanekeja (najboljši tujejezični film) in Quentin Tarantino (najboljši izvirni scenarij za Django brez okovov).

Slabo znamenje za Pijevo življenje?
Drugo največjo nagrado je pobral Tony Kushner za Lincolna (za najboljši prirejeni scenarij). In ker zgodovinska drama z 12 oskarjevskimi nominacijami le za las prednjači pred alegorično epopejo Pijevo življenje (11 nominacij), je zanimiv podatek, da je zadnja sinoči domov odšla le z dvema nagradama v tehničnih kategorijah.

Posebno zunajkategorično nagrado "genij" je dobil ameriški mojster drznih komedij Judd Apatow (40-letni devičnik, Napumpana); pokazal je namreč, tako filmski kritiki, "še nikoli videno odličnost v filmski umetnosti".