Irena Kovačevič je vesela, da je imela pogum sprejeti vlogo, ki ji je zdaj prinesla nagrado. Foto: Slovenski filmski center
Irena Kovačevič je vesela, da je imela pogum sprejeti vlogo, ki ji je zdaj prinesla nagrado. Foto: Slovenski filmski center
Poleg nagrajenke v glavnih vlogah nastopajo še Primož Vrhovec, Miha Košec in Ula Gulič. Foto: Slovenski filmski center

Film je na festivalu, ki je potekal od 24. avgusta do 4. septembra, v tekmovalnem programu doživel svetovno premiero.

Nagrajenka Irena Kovačevič je povedala: "Vesela sem, da sem imela pogum in da sem potem, ko sem prebrala scenarij, režiserju Janu Cvitkoviču brez dlake na jeziku rekla, da bi to vlogo lahko odigrala."

Osrednji zaplet filma se osredotoča na propad idiličnega razmerja med staršema Markom in Dunjo. Razlog je pomanjkanje spoštovanja, ki ga povzroči izguba dela in finančni propad. Breme, ki ga starši ne zmorejo več nositi, vse bolj pada na ramena otrok. Družinica je zgodba, ki se v Sloveniji zgodi vsak dan, lahko pa bi se zgodila tudi kjer koli drugje, so zapisali v Slovenskem filmskem centru (SFC).

"Zgodba me je močno ganila, saj je bila naša družina takrat v finančni stiski in takrat sem se prvič v življenju tudi sama odpravila po socialno podporo. Po letu dni, kolikor je minilo od snemanja, me obhajajo prelepi spomini na toplo prijateljsko vzdušje, ki je vladalo med delom," je med drugim še povedala Irena Kovačevič.

Film je sofinanciral SFC in je nastal pod taktirko produkcijske hiše Perfo, producentov Andreja Štritofa in Aleša Pavlina. "Nagrade na A festivalu je vsak producent še kako vesel. Še večjo nagrado za naju pomeni izjemno čustven odziv občinstva v Montrealu, ki sva ga doživela v živo. Neprecenljivo!" sta povedala producenta.

Družinico si bo v sklopu dogodkov Naši filmi doma, ki jih v sodelovanju s Cankarjevim domom od jeseni organizira SFC, mogoče ogledati v sredo, 11. oktobra, v Linhartovi dvorani. Predtem bo film na ogled na 20. festivalu slovenskega filma v četrtek, 14. septembra. Na festivalu bo doživel slovensko premiero.